AktuelnoCentar za kulturuHistorijaKulturaOlovoTurizam

POSJETA NACIONALNIM SPOMENICIMA U OLOVU

Pomoćnik ministra za kulturu i sport u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Marinko Tokić u sklopu redovnih aktivnosti ovog ministarstva, sa direktorima institucija kulture iz Olova obišao je dio nacionalnih spomenika na području općine Olovo.

Domaćini su upoznali gosta sa brojnim kulturnim znamenitostima na području naše Općine , a direktno su posjetili nekoliko lokacija sa spomenicima pod zaštitom države.

Jedan od destinacija bila je nekropola stećaka „Mramor“ Musići koja je 2016.godine proglašena Svjetskom baštinom UNESKO-a.

Zajednička delegacija obišla je i prirodno i historijsko područje – nekropole sa stećcima, nišanima, obeliskom i ostacima crkve sv. Roka u Bakićima koje je 2008.godine također proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nekroplla sa stećcima „Mramorje“ sa starim nišanima u Lavšićima, također proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, bila je još jedna destinacija koju je obišao g-din Tokić.

Posjeta je organizirana u cilju sagledavanja stanja nacionalnih spomenika na području Općine Olovo i u svrhu pripreme jedne sveobuhvatne informacije o stanju nacionalnih spomenika na području Zeničko-dobojskog kantona.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button