AktuelnoOlovo

VODOSTAJ U STALNOM PORASTU-OLOVSKE RIJEKE U KORITIMA

Kiša koja od jučer neprestano pada uslovila je nagli porast vodostaja i olovskih rijeka, ali je stanje i dalje stabilno i rijeke su u svojim koritima. Fotografije koje smo napravili u prijepodnevnom obilasku Stupčanice i Bioštice, koje na svom ušću u Olovu grade Krivaju, pokazuju visok vodostaj i tendenciju stalnog rasta, s obzirom da kiša u Olovu i dalje pada.

Posebno je evidentan porast vodostaja Bioštice koja se na „Banji“ najranjivijoj tački izlijevanja približava opasnoj zoni.

U CZ Općine Olovo kazali su nam da je vodostaj Krivaje na ulazu u krševe 240 cm i da to za sada ne iziskuje nikakve posebne mjere. Redovno stanje odbrane od poplava proglašava se kada vodostaj na ovoj mjernoj tački bude 350 cm. U Službi civilne zaštite naglašavaju kako su ekipe CZ i radnici JKP „Bioštica“ na terenu gdje rade na čišćenju kanala i propusta.

Zabrinjava činjenica da meteorolozi za danas prognoziraju nastavak padavina na našem području. Nadamo se ipak da će naša očišćena i uređena korita uspjeti apsorbovati sav teret obimnih padavina i još jednom pokazati se kao ključni faktor i ključna mjera u odbrani od poplava.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button