AktuelnoKulturaVijesti iz regije i svijeta

Dodjela najboljih evropskih filmskih nagrada ekskluzivno na BHT1, Quo Vadis Aida u utrci za četiri nagrade

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine ekskluzivno prenosi svečanu dodjelu 34. Evropske filmske nagrade koja se 11. decembra održava u Berlinu. Prenos možete pratiti od 20:00.

Filmu “Quo vadis Aida?”, rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti će biti “Odjeljenje broj 6” finskog reditelja Juha Kusmanena, francusko-britanski “Otac” Florijana Celera, italijanska “Božja ruka” Paola Sorentina i francusko-belgijski “Titan” Žulije Dukorno.

“Quo vadis Aida?” takmiči za najbolji “Evropski film 2021”, njegova rediteljica Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Ðuričić za najbolju glumicu. 

U takmičenju za naslov “Evropskog reditelja 2021” sa Žbanić se takmiče Dukorno, Sorentino, Celer i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”, dok je u borbi za najbolji scenario suočena sa Judom, Sorentinom, Celerom i Kristoferom Hamptonom za “Oca”, kao i Joakimom Trirom i Eskilom Vogtom za norveški “Najgora osoba na svetu”.

Sa Ðuričić u konkurenciji su glumice Seidi Harla za “Odjeljenje broj 6”, Keri Maligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renate Rinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agate Rusel u “Titanu”.

Za najboljeg glumca su nominovani Jurij Borisov za “Odjeljenje broj 6”, Entoni Hopkins za “Oca”, Vinsent Lindon u “Titanu”, Tahar Rahim za britanskog “Mauretanca” i Franc Rogovski za austrijsko-njemačku “Veliku slobodu”.

“Više od 4.100 članova akademije glasa za pobjednike koji će biti predstavljeni na svečanoj dodjeli nagrada 11. decembra u Berlinu”, saopštila je Evropska filmska akademija.

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u evropskim kinematografskim dostignućima . Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film. Ograničeni su na evropsku kinematografiju i evropske producente, režisere i glumce. Nagrade su se službeno nazivale i “Felix Awards ” do 1997. godine, u odnosu na statuu trofeja bivše nagrade, koja je zamijenjena ženskim kipićem.

Od 1997. godine, Evropske filmske nagrade održavaju se početkom i sredinom decembra.

Radio Olovo/Odnosi s javnošću bhrt-a

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button