AktuelnoOlovo

Muftija sarajevski prof.dr. Nedžad Grabus u posjeti Olovu

Medžlis IZ-e Olovo danas bio domaćin delegaciji Muftijstva sarajevskog na čelu sa muftijom sarajevskim prof.dr.Nedžadom ef. Grabusom. Olovski imami i mualimi, te predsjednik olovskog Medžlisa Osman Gurda, dočekali su Muftiju ispred sjedišta MIZ Olovo gdje je održan i zajednički radno-konsultativni sastanak na kome su domaćini upoznali Muftiju sarajevskog prof.dr. Nedžada Grabusa sa aktuelnom situacijom, projektima i planovima na nivou našeg Medžlisa, te izazovima s kojima se suočavaju.

 Uz riječi dobrodošlice i čestitku prof.dr. Nedžadu Grabusu na preuzimamju emaneta prvog čovjeka Muftijstva sarajevskog,  glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić u svom je izlaganju posebno podcrtao uspjeh na planu izgradnje vjerskih objekata i ostvarenju cilja da svako olovsko naselje ima vjerski objekat. Potvrđuje to činjenica da području MIZ Olovo odnosno Općine Olovo danas egzistira 25 džamija i 12 mesdžida. Dva nova mesdžida su u fazi pripreme za izgradnju. Na području Medžlisa egzistira i 21 tradicionalno dovište, te 11 tradicionalnih jesenjih mevluda.

Mjesni olovski imami pojedinačno su izvjestili su muftiju prof.dr. Grabusa o stanju na području njihovih džemata. Posebno je tom prilikom istaknuta tendencija iseljavanja i smanjenja broja džematlija na cijelom području MIZ Olovo, izuzev prigradskog džemata Olovske Luke.

Krunu bogatom graditeljskom opusu na području MIZ Olovo svakako predstavlja izgradnja centralne čaršijske „Ahi Evran-iVeli Kirsehir“ džamije. Prilikom posjete i obilaska džamije čija je izgradnja plod bratskih odnosa sa turskim gradom Kiršehir i turskim narodom gosti su sa domaćinima podjelili radost zbog činjenice da su, nakon perioda zastoja i pauze u izgradnji, ovih dana ponovo nastavljeni završni radovi na ovom vjerskom objektu i pripadajućoj upravnoj zgradi, odnosno administrativnom centru Medžlisa.

Delegaciju Muftijstva sarajevskog i MIZ Olovo primio je potom i Načelnik općine Olovo g-din Đemal Memagić. U srdačnom razgovoru prvi čovjek općine Olovo upoznao je Muftiju Grabusa sa privrednom slikom Olova,razvojnim  planovima i problemima koje zajednički moramo otklanjati na putu njihovog ostvarenja. Načelnik Memagić posebno je tom prilikom istakao važnost jedinstva, te uz čestitiku novog Muftiju i sve prisutne vjerske predstavnike pozvao da još snažije rade na moralnoj obnovi našeg društva kao jedinom lijeku protiv korupcije i ostalih negativnih trendova koje nam koče razvoj i napredak.

  Na kraju posjete, govoreći za program Radio Olova, Muftija sarajevski prof.dr. Nedžad Grabus istakao je svoje zadovoljstvo onim što je tokom boravka u Olovu imao priliku i čuti i vidjeti.

  • Herojski grad Olovo evidentno i svojim izgledom i projektima koji se provode na planu privrednog razvoja predstavlja pozitivan primjer domaćinskog odnosa i marljivosti za što čestitke pripadaju načelniku Memagiću i svim olovljanima. Naši su imami sastavni dio ovog našeg naroda i drago mi je da sam se u tu sinergiju mogao danas uvjeriti ovdje u Olovu – kazao je, između ostalog, dr. Grabus koji svojom posjetom Olovu gotovo u cjelosti zaokružuje obilazak svih Medžlisa nakon nedavnog imenovanja na dužnost muftije Sarajevskog.

Radio Olovo/ K.P

Tonski snimak razgovora na ovu temu poslušajte u novoj epizodi našeg podcasta u kojoj govore: Muftija sarajevski prof.dr.Nedžad Grabus, načelnik općine Olovo Đemal Memagić i glavni imam MIZ Olovo Esad ef.Pepić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button