AktuelnoEkologijaOlovoZdravlje

OBAVJEŠTENJE IZ JKP BIOŠTICA- Od sutra počinje uzimanje uzoraka vode sa izvorišta „Zeleni vir“

Iz JKP “Bioštica” prenosimo obavještenje da će radnici Rudarskog instituta Tuzla od sutra 9.  do 12. decembra 2021.godine vršit uzimanje uzoraka vode sa izvorišta „Zeleni vir“.

Uzimanje uzoraka se vrši u sklopu izvodenja hidrogeoloških istraživanja, u cilju zaštite izvorišta „Zeleni vir“ od uticaja eksploatacije Rudnika ceruzita „Olovo“. Opit trasiranja podrazumijeva ispuštanje  boje u ponor Bugojevačkog potoka koji se nalazi u blizini Rudnika.

Za traserska ispitivanja koristit će se Na —fluoroscein koji je tzv. „sigurni traser“ koji nema nikakav uticaj na okoliš i nije toksičan. Isti ne utiče na hemijski sastav vode, na živa bića u vodi i nema štetnosti po pitanju zdravlja ljudi ukoliko dodu u doticaj sa trasiranom vodom.Dakle ukoliko primjetite obojenu vodu nema mikakvog razloga za bojazan po zdravlje.

Mjesto monitoringa pojave boje tokom traserskih ispitivanja je izvorište „Zeleni vir“ sa svoje dvije lokacije (izvor koji je dio vodozahvata i sekundami izvor na privatnom posjedu).

Uzorci bi se uzimali intenzivno svaka četiri (4) sata prva čctiri dana, a poslije u narednih  4 do 10 dana svakih 12 odnosno svaka 24 sata. Proces uzimanje uzoraka odmah bi se obustavio  pojavom boje u uzorku vode,kaže se u informaciji iz Rudarskog institut  Tuzla.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button