AktuelnoVijesti iz BiH

Održana konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Sarajevo, 10. decembar, 2021. godina –Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije jučer je održana tematska konferencija pod okriljem projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”

Pod okriljem projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, jučer je održana konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Cilj konferencije bio je ukazati na značaj prevencije i borbe protiv korupcije na lokalnom i kantonalnom nivou, kao i predstaviti primjere dobrih praksi iz navedenih oblasti.

Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo obratio se novinarima zajedno sa predstavnicima ministarstava relevantnih za borbu protiv korupcije i istaknuo kako je Vlada Kantona Sarajevo lider u borbi protiv korupcije u BiH. “To dokazuju primjeri poput registra zaposlenih u javnom sektoru, Zakona o prijavljivanju imovine, apsolutna transparentnost, krivične prijave koje se svaki dan podnose protiv odgovornih u javnim ustanovama.

Kadrija Hodžić, premijer Vlade Tuzlanskog Kantona naglasio je kako je Vlada Tuzlanskog Kantona brojnim aktivnostima potvrdila svoju opredijeljenost  borbi protiv korupcije. “Kao jedini u Bosni i Hercegovini, a vjerujem i mnogo šire članovi ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona dobrovoljno su se odrekli prava, odnosno obavezali da niko od članova naših porodica ili naših bližih srodnika neće biti zaposlen u kantonalnim institucijama ili ustanovama dok smo mi u mandatu“,izjavio je premijer Hodžić.

Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini rekao je kako mu je drago da će ovaj projekat dati uvid u percepciju korupcije u partnerskim općinama/opštinama i gradovima. “Istraživanje će omogućiti da se čuje glas građana, kao i njihovi stavovi o fenomenu korupcije i njenoj rasprostranjenosti. Podjednako važno, istraživanje će pokazati koliko su lokalne vlasti efikasne u borbi protiv korupcije i dati strateške preporuke za unapređenje.”

Korupcija ugrožava kvalitet javnih usluga, povećava nejednakost i ometa nacionalni i lokalni ekonomski razvoj narušavanjem tržišta roba i usluga. To narušava vladavinu zakona i uništava povjerenje javnosti u vlade i lidere. Korupcija predstavlja ozbiljnu prepreku za poslovanje u Bosni i Hercegovini. Nivo korupcije se smatra visokim, te je stvorio kamen spoticanja u nastojanjima za pristupanje Evropskoj uniji”, izjavio je Stephen Kinloch Pichat, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini.  “Želio bih da iskažem optimizam, nadajući se da će se posvećenost partnera prisutnih na konferenciji održati i da će najbolje prakse predstavljene danas inspirisati dalji napredak.”

U sklopu konferencije, održana je panel diskusija na temu jačanja mehanizama transparentnosti i integriteta. Na pitanje da li vjeruje da je korupcija kulturološki određena ili smatra da je to samo jedan od izgovora Robert Klitgaard, međunarodni stručnjak u oblasti borbe protiv korupcije odgovorio je da se “kulture ne razlikuju u svojim konceptima podmićivanja. One znaju razliku između poklona i mita i preziru korupciju. Ipak, možda će morati da učestvuju u njoj, jer korupcija je postala sistemska.” Enrico Visentin, programski menadžer za pravosuđe i borbu protiv korupcije ispred Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini skrenuo je pažnju na značaj problema vezanog za sistem javnih nabavki. “Potrebno je uvesti sistem elektronskog praćenja javnih nabavki kako bi uprava javnih preduzeća bila pod striktnim monitoringom. Javna preduzeća se moraju depolitizirati.”

Općine Teslić i Ilidža su učinile mnogo na uspostavljanju jakih mehanizama prevencije korupcije. Imaju uspostavljene uspješne mehanizme prijave korupcije, te rade na njihovom unapređenju. Također, u obje općine se sprovode redovna istraživanja putem javno dostupnih anketa sa ciljem prikupljanja što većeg broja informacija od građana i preciznijeg rada na unapređenju sistema za prijavu korupcije.

Konferenciji su prisustvovali i načelnici i gradonačelnici 12 partnerskih jedinica lokalne samouprave, Savez općina i gradova FBiH, Savez opština i gradova RS, te predstavnici kantonalnih ministarstava i javnih preduzeća i ustanova..

Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button