AktuelnoOlovoPrirodne nepogode

“AKO JE ZIMA NIJE LAV”

Ne možemo reči da nas je snijeg iznenadio, jer to u decembru ne “pije vode” ali da možemo konstatovati kako su padavine obilne i obimne u smislu visine sniježnog pokrivača to svakako da možemo. Pojedina olovska naselja posebno su zahvaćena sniježnim padavinama i visokim sniježnim pokrivačem. Oni koji detaljnije prate ovaj fenomen tzv. sniježnih pojaseva ovaj put su konstatovali da je najviše snijega bilo na potezu od Bakića preko Kruševa, Milunića, Krajšića, Kolakovića pa prema Romanijskom platou gdje su zabilježeni sniježni nanosi preko 1 metra. Drugi pravac ili pojas intezivnih padavina je uz rijeku Stupčanicu od Petrovića, Klisa Rubinjića prema Han Pijesku. Nakon jučerašnjih napora svih zimskih službi evodentno je da su magistralni i regionalni putni pravci, kao i većina lokalnih kojima saobraćaju đački autobusi prohodni. Ovog prijepodneva mi smo kontaktirali naše naše službe zimskog održavanja puteva. U Službi civilne zaštite saznajemo kako je jedno njihovo vozilo kojim se uključuju u čišćenje naših lokalnih puteva ostalo u kvaru tokom jučerašnjeg čišćenja na području Kamenska i Magulice. Zvali smo potom JKP “Bioštica” koje je nadležno za zimsko održavanje lokalnih puteva na području općine Olovo.

U razgovoru sa direktorom Kasimom Kljajićem saznajemo da su svi tehnički I ljudski kapaciteti već treći dan uključeni u rasčišćavanje lokalnih puteva. Rezultat tog rada, kaže Kljajić, su očišćeni svi lokalni putevi prve kategorije, odnosno putevi kojima saobraćaju đački autobusi.

– Danas su naša mehanizacija i ljudstvo angažovani na čišćenju seosih puteva, odnosno puteva druge i treće kategorije – kazao je direktor Kljajić izrazivši uvjerenje da će do kraja dana i ti putni prvaci biti u potpunosti prohodni.

Kompletan tonski snimak razgovora poslušajte u našem podcastu – link u prilogu

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button