AktuelnoObrazovanjeVijesti iz BiH

NAGRAĐENO 60 NAJBOLJIH UČENIKA U FEDERACIJI BiH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas su dodijeljena priznanja i novčane nagrade za 60 najboljih učenika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nagrade je uručio premijer Federacije BiH Fadil Novalić na svečanosti održanoj u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Učenike su predložila kantonalna ministarstava obrazovanja, a nagrađena su po tri osnovca i po tri srednjoškolca iz svih deset kantona. Uz plakete, osnovci su dobili po 550 KM, a učenici srednjih škola po 650 KM.

Premijer Novalić je uime Vlade FBiH čestitao učenicima, njihovim roditeljima i starateljima te upravnom i nastavnom osoblju škola. Poručio je nagrađenima da je znanje nešto što im nikada niko ne može oduzeti.

– Znati sticati znanje i prenositi ga drugima, jedna je od najvećih sposobnosti. Volio bih da vaše znanje bude od koristi našoj cjelokupnoj zajednici. Prilikom donošenja odluka o tome koji pojedinci će biti nagrađeni, u obzir su uzimane i socijalne kvalitete, kreativnost, humanost, sposobnost kritičkog razmišljanja, dakle, vrline koje krase dobrog čovjeka – poručio je premijer Novalić.

Priznanja je dobilo i 57 škola za doprinos uspjehu nagrađenih učenika, kako u redovnoj nastavi tako i u mnogobrojnim takmičenjima učenika u BiH te na međunarodnom nivou.

Pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Nadija Bandić u obraćanju dobitnicima nagrada, naglasila je da će Ministarstvo i dalje biti podsticaj znanju jer je obrazovanje jedina razvojna snaga.

– Odlučili smo da nastavimo i s davanjem podrške vama, najboljim u Federaciji BiH, učenicima, ali i studentima, odličnim učenicima romske populacije, studentima s invaliditetom, učenicima u stanju socijalne potrebe. Dragi učenici, Federacija BiH, kao i cijela država, upravo je zahvaljujući vašoj pozitivnoj energiji i vašem optimizmu, okrenuta vremenu koje dolazi – kazala je Bandić.

Troje od nagrađenih učenika, Muhamed Selimović, Lejla Nuhić i Božica Vasilj, kazali su da im nagrada mnogo znači i da će biti podsticaj u njihovom daljnjem radu te izrazili zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo njihov trud.

Radio Olovo/URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button