AktuelnoVijesti iz ZDK

PREMIJER BAŠIĆ I MINISTRI RAZGOVARALI S PREDSJEDNIKOM I GLAVNIM IMAMOM MIZ TESLIĆ

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je danas u svom uredu s predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Teslić Esadom Alagićem i glavnim imamom Džemailom ef. Hodžićem.

Sastanku su prisustvovali članovi Vlade – ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Razgovarano je o problemima i životu oko 7.000 povratnika Bošnjaka u općini Teslić, kao i funkcionisanju Medžlisa islamske zajednice, koji djeluje u okviru Muftijstva u Zenici.

Rečeno je da su povratnici svakodnevno suočeni s diskriminacijom i egzistencijalnim problemima, nemogućnošću školovanja na maternjem jeziku, ali i bezbjednosnim izazovima, naročito prilikom obilježavanja nacionalnih i vjerskih praznika u entitetu Republika Srpska.

S toga je naglašen značaj jačanja istitucija Islamske zajednice koje su trenutno jedini garant opstanka povratnika Bošnjaka u RS-u, a premijer Bašić i resorni ministri su u tom smislu obećali su da će pomoći da se trajno riješi pitanje prostorija za smještaj MIZ Teslić.

Radio Olovo/Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button