Općenito

Ministarstvo vanjskih poslova BiH o situaciji u Ukrajini

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je proteklih dana formiralo  Krizni štab koji prati situaciju te poduzima aktivnosti u vezi sa asistencijom bh. državljanima koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.  

Krizni štab je u stalnoj komunikaciji sa našom Stalnom misijom pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču, imajući u vidu da se jedan dio bh. državljana nalazi u misiji te organizacije u Ukrajini. Prema sadašnjim informacijama, niko od njih za sada nije direktno ugrožen. Također, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je u komunikaciji i sa rukovodstvom OSCE-a.  

Ambasadi BiH u Budimpešti, koja nerezidentno pokriva Ukrajinu, će biti pridodate i ambasade u Moskvi i Varšavi, a kako bi se i drugim bh. državljanima, koji se eventualno nalaze na teritoriji Ukrajine, mogla pružiti pomoć ukoliko iskažu potrebu.

Svi koji trebaju asistenciju i pomoć mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Budimpeši na sljedeće brojeve telefona: + (361) 212 01 06, + (361) 212 01 07, + (361) 212 01 09 ili putem e-maila:    embassybih@ambasadabih.hu.  

Također, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je otvorilo i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na e-mail adresu: emergency@mvp.gov.ba

Ured za odnose sa javnošću

Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button