AktuelnoVijesti iz BiH

U VISOKOM U TOKU PROCES IDENTIFIKACIJE POSMRTNIH OSTATAKA, EKSHUMIRANIH NA LOKACIJI DOBRO POLJE KOD KALINOVIKA

Predstavnici Posebnog odjela za ratne zločine, nalaze se u KJP Gradska groblja Visoko, gdje se realizira proces identifikacije posmrtnih ostataka žrtava čiji je identitet utvrđen putem DNK analize.

Identifikacija se obavlja u prisustvu porodica stradalih osoba.

Za ukupno 10 žrtava, izvršena je DNK analiza i utvrđen je identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka osoba koji su pronađeni sredinom prošle godine.

na lokaciji Dobro Polje, u kanjonu rijeke Bistrice, u blizini Kalinovika.

Putem DNK analize, utvrđeno je da se radi o osobama nestalim na području Srebrenice, u srpnju / julu 1995. godine, koje su nakon zarobljavanja dovedene i ubijene u okolini Kalinovika.

Posmrtni ostaci bit će predati porodicama, koje će donijeti odluku o daljim aktivnostima u vezi ukopa posmrtnih ostataka.

Najmlađa identifikovana žrtva, u vrijeme ubistva imala je 17 a najstarija 58 godina.

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA-e na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Posebni odjel za ratne zločine, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, nastavit će aktivnosti na utvrđivanju svih okolnosti ubojstva navedenih osoba, sa ciljem identificiranja i procesuiranja počinitelja navedenog zločina.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button