AktuelnoVijesti iz ZDK

ZAVRŠENA IZGRADNJA CENTRALNOG SPOMEN-OBILJEŽJA ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA U BREZI

Općina Breza dobila je centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, na kojem su upisana imena 188 šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava agresije na našu domovinu.

Završetak izgradnje ozvaničen je na Dan Općine Breza 6. aprila, a prigodnom programu prisustvovale su brojne zvanice, porodice poginulih šehida i boraca, civilnih žrtava rata i patriote koji su dale svoj doprinos u vrijeme i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Izgradnja obilježja započeta je 2010. godine i odvijala se u tri faze, a koštala je 306.183,12 KM, od čega je Općina Breza osigurala 134.183,12 KM, Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK 130.000,00 KM, Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice FBiH 20.000,00 KM, Ministarstvo za boračka pitanja KS 20.000,00 KM i Ministarstvo za boračka pitanja FBiH 2.000,00 KM.

zdk.ba
zdk.ba

Izvođač radova je firma Termobeton d.o.o. Breza, a Nadzorni organ firma Ekmasan d.o.o. Breza.

Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ovog spomen-obilježja.

Potvrdio je opredjeljenje Vlade ZDK i resornog ministarstva da nastave unapređivati položaj boračke populacije u ovom kantonu, podržavati obilježavanje značajnih datuma i događaja iz vremena odbrane od agresije te uopće njegovati kulturu sjećanja na herojske dane otpora u kojima su mnogi dali živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button