AktuelnoVijesti iz BiHVijesti iz regije i svijeta

Vrhunski eksperti iz svijeta medicine dolaze na “13. Dane BHAAAS u BiH”

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine organizira veliki naučni događaj pod nazivom „Dani BHAAAS u BiH“. Tako će jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine, od 23. do 26. juna u Sarajevu ugostiti neka od najvećih svjetskih imena iz različitih naučnih disciplina na – “13. Danima BHAAAS u BiH”.

Medicinska sekcija organizovat će 17 različitih simpozijuma, te četiri specijalna događaja. Tako će iz oblasti primarne medicine ovogodišnji fokus biti na implementaciji reforme, kao i na unapređenju Sistema PZZ u BiH.

Iz oblasti onkologije, hematologije i patologije predstavit će vrhunski stručnjaci – predavači iz vodećih klinika SAD-a (Kleveland klinike, Duke Univerziteta, Mayo klinike i dr. centara).

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, ove godine će po prvi put biti održan “Simpozijum za zdravlje djece i adolescenata”, a bavi se koordiniranim djelovanjem, usmjerenom ka porodici i djetetu, posebno u doba pandemije COVID-19.

Simpozijum fizikalne medicine i rehabilitacije ove godine ugostit će predavače, stručnjake iz Kanade, UAE, BiH, te regiona, a planirana je i panel diskusija gdje će učesnici biti bh. paraolimpijci, uz ZOOM komunikaciju sa stručnjacima ove oblasti iz Kanade.

Unutar Internacionalnog simpozijuma neurologije, teme obuhvataju cerebrovaskularne bolesti i demijelinizirajuća oboljenja, a planirana je i sesija za mlade neurologe sa kratkim prikazima slučajeva.

Tema simpozijuma dermatovenerologije uz vrhunske predavače je jedna od “gorućih” u ovoj grani medicine, dok će pedijatrijski simpozijum akcenat staviti na teme Covid-19 kod djece, autizam, te bolesti jetre.

Također najavljuju se zanimljiva predavanja i na oftalmološkim simpozijumima. Tako će se iz ove oblasti medicine organizirati prvi “PHACO Wet Lab” sa basic i advanced školom katarakte u BiH. Treneri i edukatori ovog događaja su vrhunski hirurzi prednjeg segmenta oka iz BiH i regiona.

Simpozijum iz kadiovaskularne medicine predstavit će pogled na patologiju kroz prizmu fetalne, dječije i adultne kardiologije.

Internacionalni simpozijum iz plastične i rekonstruktivne hirurgije okupiti će najveće svjetske stručnjake iz oblasti regenerativne hirurgije i post-barijatrijske hirurgije, dok će anesteziološki simpozijum ponuditi predavanja eksperata, te praktičnu radionicu/kurs na temu “Menadžment kompliciranih disajnih puteva.”

U sklopu pomenutih specijalnih događaja održat će se okrugli stolovi, i to na teme: “Organizacija privatnog medicinskog sektora”, zatim “Javno zdravlje: na temu zdravlja imigranata i krize u zdravstvenom sistemu”, genetičko testiranje, te okrugli sto za studente medicine.

23. juni će za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu i medicinsku nauku ove godine biti jedan od najvećih datuma. Izobilje znanja i iskustava koje će tih dana biti prisutno u našoj Bosni i Hercegovini nas iznimno raduje. Ponosni smo na činjenicu da smo uspjeli okupiti neka od najistaknutijih imena iz regiona, SAD-a, Kanade i svijeta iz oblasti medicinskih nauka. Ovo je ujedno i jedan od najboljih pokazatelja funkcionalnosti našeg rada i načela – u Bosni i Hercegovini održat će se jedan znanjem, iskustvom i rezultatima bogat događaj”, kazao je dr. Amer Smajkić, potpredsjednik BHAAAS-a i voditelj Medicinske sekcije.

O BHAAAS-u:

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija, a koja broji oko 230 redovnih, dopisnih ili počasnih članova. Ovo je međunarodna afirmirana institucija, čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje I saradnja sa bh. naučnicima I umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom. BHAAAS je, osnovana je 2007. godine u Sjevernoj Americi čiji su članovi istaknuti doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u Zapadnoj Evropi. Prema članstvu, BHAAAS i aktivnostima, jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine.

Press Office BHAAAS

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button