AktuelnoCentar za kulturuKultura

Preporuka iz Gradske biblioteke za ovu sedmicu “Otkup sirove kože” – Abdulah Sidran

U autobiografiji “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana piše, dakako, o ljudima, vremenima i gradovima, koje je upoznao i koje su ga za sva vremena determinirali. Sidran tako piše o Emiru Kusturici, Goranu Babiću i Slobodanu Praljku, o Sarajevu, Goraždu i Veneciji, o politici, povijesti, ratovima i logorima, o filmu i poeziji, i općenito o iskustvu umjetnosti.

“Otkup sirove kože” je, kao svojevrsni završetak rada na svojoj autobiografiji, započet davno, još na scenariju za film Otac na službenom putu, ponajprije jedinstven i fascinantan porodični roman.

Štivo ima nekoliko čitanja i to o patnjama ljudi i njihovih porodica uzrokovanim golgotom „Golog otoka“, ali i jedinstvenu poruku o snazi žene (majke) koja prema Sidranovim riječima čini „tri zida kuće“, koja nikad ne poginje glavu, i koja uprkos svim patnjama i boli ostaje heroina, mit i snaga oko koje se svi okupljamo.

Preporuku koju je pripremila Sanela Kaikčija poslušajte u našem Izlogu knjige u novoj podcast epizodi.,dok na talasima radija “Izlog knjige” emitujemo u petak od 10 i 30 i reprizno od 14 i 30 sati.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button