AktuelnoHistorijaMjesne zajedniceOlovo

OTVORENO ŠEHIDSKO SPOMEN OBILJEŽJE U PETROVIĆIMA

Danas je u MZ Petrovići, u prisustvu porodica, brojnih građana i gostiju iz političkog, privrednog i društvenog života, svečano otvoreno spomen obilježje šehidima, civilnim žrtvama rata i umrlim veteranima ARBiH iz MZ Petrovići.

Na mermernoj spomen ploči uklesano je 18 nišana (13 šehida i 5 civilnih žrtava rata) sa imenima poginulih i izgledom koji simbolizuje ratna stradanja ljudi ovog kraja. Spomen obilježje čija je izgradnja koštala nešto više od 35 hiljada KM projektovano je sa uvažavanjem tradicionalnih vrijednosti bošnjačko-islamskog naslijeđa i tradicijske vrijednosti zemlje Bosne, gdje na nišanima dominira ljiljan – tradicionalni simbol Bosne.

Između brojnih zvanica prisutnima su se obratili Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović, pomoćnik načelnika za privredu, obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Opcine Novi Grad Taib Delalić, predsjednik odbora za izgradnju spomen obilježja Osman Kolak, te Diban Kolak jedna od donatora ovog projekta. Ceremoniju su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, predstavnici općine Olovo, MIZ Olovo i brojni drugi gosti.

Spomenik prekriven zastavom, zajedno sa ministrom Čolakovićem, otkrile su majke šehida uz vidne emocije prisutnih. U ime ministarstva za boračka pitanja ZDK, koje je i najveći donator u ovom projektu, ministar Čolaković obecao je nastavak podrške u natkrivanju i zaštiti spomenika, dok će ostatak potrebnih sredstava od oko 5.000 KM obezbjediti Diban Kolak u svom novom paketu pomoći projektima u svom zavičaju.

Nakon posthumne dodjele Plaketa porodicima poginulih i zahvalnica donatorima, brojne delegacije položile su cvijeće na novo spomen obilježje i odale dužnu počast onima koji su u temelje slobode ugradili svoje živote.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button