AktuelnoKulturaVijesti iz BiH

Terzo na obilježavanju Dana Zlatnih ljiljana: Danas isplaćene uvećane boračke naknade

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, danas  je u Sanskom Mostu, uime premijera Federacije BiH i Federalnog ministarstva prisustvovao obilježavanju 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana.

Tom prilikom Terzo je odao počast poginulim borcima, te naglasio njihovu hrabrost i doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, a posebno je naglasio da je 13 žena odlikovano ovim priznanjem. 

– Drago mi je što danas iz Sanskog Mosta šaljemo poruku zajedništva i jedinstva u obilježavanju Dana ljiljana, Dana logoraša, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Danas smo svi ovdje s jednim zadatkom i ciljem, a to je ne zaboraviti herojstvo svih onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela i svoju mladost za slobodu koju danas imamo. Svim dobitnicima ratnih priznanja još jednom čestitam Dan Zlatnih ljiljana. Posebno sjećanje s dubokim poštovanjem danas je na one koji su posthumno dobili odlikovanja –  poručio je Terzo tokom svog obraćanja.

Posebno je istakao da danas počinje isplata uvećanih naknada boračkoj populaciji prema nedavno izmjenjenom Zakonu o pravima boraca i članova njihovih porodica.

– Danas su isplaćene za mjesec april uvećane boračke naknade. Dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja naknade su povećane za 14 posto ili 45 KM, odnosno sa 320 KM na 365 KM. Također, povećana je osnovica, odnosno mjesečna naknada za pet posto za ratne vojne invalide i porodice šehida i poginulih branilaca. Osnovica je sa 867,50 KM povećana na 910 KM. Mi smo u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH osigurali dodatnih 18,5 miliona KM za provođenje izmjenjenog zakona, tako da budžet ministarstva iznosi 356 miliona KM, od čega više od 95 posto sredstava ide za naknade i rješavanje zahtjeva boračke populacije – poručio je pomoćnik federalnog ministra Mirza Terzo.

Tokom obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana, Terzo je prisustvovao svečanoj akademiji, te položio cvijeće na Trg ljiljana i turbe generala Alagića u Fajtovcima.

URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button