AktuelnoEkologijaNGO i udruženjaOlovoRadio OlovoSportTurizam

U organizaciji DVD Olovo u Olovu održan Krivaja rafting

Pored ekipa iz Olova na raftingu su učestvovale  ekipe iz Tuzle i Visokog.

Spuštanje raftera je započelo u Olovu gdje nastaje rijeka Krivaja a završilo je na 12 km u mjestu Crni potok.

Na svečanoj ceremoniji prije zvaničnog početka raftinga prisutnima su se obratili  Edin Hadrović predstavnik organizatora DVD Olovo i pokrovitelj manifestacije Fahrudin Čolaković ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK.

-Ove godine Krivaja rafting se održava u povodu Dana 1.Slavne olovske brdske brigade jer nam je želja da se i na ovaj način kroz sport i promociju turističke ponude Olova sjetimo onih bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće,bez naših boraca.Simbolika ovog datuma je da se upravo 14.maja navršilo 8 godina od kako je Olovo zadesila poplava kada su ove rijeke zbog obilnih kišnih padavina nadošle i poplavile veliki dio općine Olovo i nanijele veliku materijalnu štetu.Upravo zato smo željeli promovisati spremnost raftera članova DVD Olovo koji su tada pomogli u spašavanju ljudi i materijalnih dobara,kazao je između ostalog ministar Čolaković.

Među učesnicima raftinga bilo je iskusnih raftera koji su svake godine dolaze na neku od olovskih ili drugih bh rijeka.

Muris Bulić predsjednik rafting kluba “Tuzlak”postoji od 2020.godine I radi na ekološkim projektima i očuvanju voda.

-Ja sam rafter već više od 25 godina i moram kazati da najviše volim doći na Krivaju jer je ubjedljivo najljepša rijeka za rafting u BiH prepuna je bukova ,izazova ,spust je dobar.Danas smo došli i zbog Bioštice  jer je vrlo atrkativna nalazi se u nenaseljenom dijelu i veoma je čista ali zbog niskog vodostaja odlučeno je da se samo spustimo niz Krivaju.Mi ćemo uvijek dolaziti u Olovo da se spuštamo ili niz Biošticu ili Krivaju jer one su u našem kalendaru i program aktivnosti,kaže Muris Bulić.

Jedina učesnica raftinga među muškarcima je bila Jasmina Omerbegović iz Visokog koja dolazi iz Udruženja za zaštitu rijeka,riječnih slivova i ekstremne sportove “Eko viking “koje postoji već 16 godina.Ljubav prema raftingu naslijedila je od oca i majke .

-Krivaja je naš naiskreniji i najvažniji rafting.Drago nam je da se opet nastavlja tradicija održavanja raftinga iz Olova jer sam ovdje dolazila još kao dijete sa desetak godina , još davne  2002.godine,kaže Jasmina.

Svim učesnicima , sponzorima kao i ostalima koji su na bilo koji način podržali ovu manifestaciju organizatori su uručili zahvalnice te po povratku u kamp na Banji u Olovu priredili ručak i druženje.

Pokrovitelj manifestacije je bila Općina Olovo i Općinski načelnik Đemal Memagić,Ministarstvo za boračka pitanja ZDK i brojni drugi sponzori.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button