AktuelnoVijesti iz ZDK

VLADA ZDK USVOJILA PROGRAM PODSTICAJA U POLJOPRIVREDI: ZA ANIMALNU I BILJNU PROIZVODNJU 3,5 MILIONA KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Budžeta za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu – pozicija “Subvencije za podsticaj razvoja u poljoprivrednoj proizvodnji”, u ukupnom iznosu od 3,15 miliona KM.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić podsjetio je da je ovo ministarstvo ranije prvo u državi isplatilo podsticaj za proljetnu sjetvu u iznosu od 350.000 KM, tako da ukupni podsticaji poljoprivredi u 2022. godini iznose 3,5 miliona KM.

Naglasio je da je program usaglašen sa udruženjem poljoprivrednika, a obuhvaćena je većina dosadašnjih mjera podsticaja animalnoj i biljnoj proizvodnji.

zdk.ba

Dodao je da je plan da se rebalansom budžeta povećaju sredstva podsticaja poljoprivredi, te da je preporuka EU da se za poljoprivredu izdvaja 2 posto budžeta.

-Naši podsticaji teški su 3,5 miliona, a budžet iznosi preko 400 miliona. Imamo ograničene mogućnosti, ali je naš cilj da podsticaje podignemo barem na 1 posto budžeta, tj. 4,5 miliona KM, što bi u konačnici značilo povećanje za dodatni milion maraka – rekao je Hadžić.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button