AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

Izlog knjige-Preporuka iz Gradske biblioteke Olovo

I ove sedmice iz Gradske biblioteke Olovo stiže nam nova zanimljiva preporuka za čitanje.U rubrici Izlog knjige u okviru emisije “Olovo danas” koju emitujemo svakog petka od 10 i 30 reprizno od 13 i 30 donosimo vam naslove knjiga koje bi vam mogle biti zanimljive za čitanje.

Zuko Džumhur (Konjic, 1919 – Herceg Novi, 1989) bio je jugoslovenski novinar, putopisac, slikar, karikaturista, filmski i televizijski scenarista, pozorišni scenograf, umjetnički direktor filma, likovni kritičar i kostimograf. Odrastao je na Dorćolu. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, a posljednju godinu gimnazije u Sarajevu. U Beogradu je studirao pravo i likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Radni vijek do penzije proveo je kao novinar i karikaturista dnevnog lista “Politika”.

U najstarijem srpskom dnevnom listu objavio je sve putopise, a na spoljnopolitičkim stranicama ovog lista svake nedjelje gotovo 40 godina izlazile su njegove karikature. Od 1969. godine do smrti 1989. zbog narušenog zdravlja živio je u Herceg Novom. Prve crteže objavio je u “Narodnoj armiji” 1947, a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u “Ježu”, “Borbi”, “Vetrenjači”, “Oslobođenju”, reviji “Danas”, NIN-u.

Napisao je scenarije za više kratkih i tri igrana filma. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a tokom posljednjih deset godina života radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije “Hodoljublja” u režiji Mirze Idrizovića, a za televiziju Crne Gore snimio je niz zanimljivih putopisa pod nazivom “Riječ, kamen, boje”.

Preporuku koju je primremila Sanela Kaikčija možete slušati na linku ispod.

Izlog knjige-Preporuka iz Gradske biblioteke Olovo – Radio Olovo -audio zapisi,emisije,prilozi,najave,razgovori emitovani u programu Radio Olova | Podcast on Spotify

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button