AktuelnoHistorijaKulturaOlovoRadio Olovo

Svečano obilježen 27.maj Dan prve Slavne olovske brdske brigade

U sali Doma kulture u Olovu je danas svečano obilježen 27.maj Dan Prve Slavne olovske brigade.Program obilježavanja započeo je polovinom ovog mjeseca kada je održan rafting na rijeci Krivaji kao i nizom drugih sportskih takmičenja koja su održana tokom protekle sedmice.

Pored predstavnika općinske i kantonalne vlasti,ratnih komandanata,javnih i vjerskih institucija,političkih partija svečanom obilježavanju Dana brigade odazvao se veliki broj bivših pripadnika olovske brigade i građana Olova.

Svečana sjednica Općinskog vijeća započela je intoniranjem himne BiH .Prisutnima su se obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Olovo Amir Muminović koji je pozdravljajući sve prisutne pozvao da se učenjem Fatihe ili na neki drugi prigodan način oda počast svim šehidim i poginulim borcima 1.Slavne olovske brigade i Armije R BiH.

O boračkoj populaciji i podršci sa nivoa ZDK govorio je Fahrudin Čolaković ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK zatim Fadil Karičić bivši komandant 1.Slavne olovske brdske brigade ,a priliku da se obrati ispred Udruženja generala Armije R BiH iskoristio je general Đemal Merdan.

Na važnost zajedništva u borbi za prosperitet Olova i bolju budućnost njegovih budućih generacija podsjetio je načelnik općine Olovo Đemal Memagić jer je to najbolji način da se odužimo najhrabrijim sinovima općine Olovo koji su svoj život dali u borbi za slobodu kazao je između ostalog načelnik općine Olovo Đemal Memagić.

Načelnik općine Olovo Đemal Memagić uručio je priznanje OV Olovo i Općinskog načelnika za doprinos u odbrani Olova i BiH “Četi Mižnovići i Ligatići” koja je bila dio 1.Slavne olovske brdske brigade .Priznaje je u ime ove ratne čete primio Salem Hršumović.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Olovo održana je svečana akademija koju je priremio Centar za kulturu,sport i informisanje a u kojoj su učešće uzeli Munib Gondžić,Mejrema Bešlija,Elmir Smailhodžić,Emir Manso,Dino Ramić ,Sanela Kaikčija i Kadir Plećan.

Obilježavanje Dana brigade završeno je polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima na Trgu “Senahid Bolić Bolo”i Šehidskom mezarju u Solunu.

Na kraju treba pomenuti da će za prva tri mjesta u sportskim takmičenjima u streljaštvu,odbojci,basketu i turniru u šahu biti uručene i novčane nagrade.

Obilježavanje Dana brigade podržala je Općina Olovo i Ministarstvo za boračka pitanja Vlade ZDK.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button