AktuelnoHumanitarne akcijeOlovoZdravlje

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak 17.juna 2022.godine

IZ CK Olovo prenosimo obavještenje o još jednoj redovnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi ovaj put u povodu 14.juna Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

-Obavještavamo građane i naše vjerne dobrovoljne davaoce krvi da je planirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak 17.06.2022 u saradnji sa Federalnim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Sarajeva. Akcija će biti organizovana u prostorijama Crvenog križa s početkom u 08,30  do 16,00 sati,kaze se u obavještenju iz CK Olovo.

Napominjemo da je 14.06. Svjetski dan Dobrovoljnih davalaca i da je preporuka CK FBiH da se u ovoj sedmici planiraju održavati akcije u što većem broju u svim općinama i lokalnim zajednicama . Za svakog novog  davaoca koji se prijavi određuje se krvna grupa i izdaje se iskaznica o dobrovoljnom davalaštvu. Crveni križ općine Olovo čestita svim davaocima vaš  Dan dobrovoljnih davalaca krvi 14.juni.                 


                              DARUJ KRV  SPASI ŽIVOT!

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi !

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se svake godine 14.06. Širom svijeta ovaj datum se obilježava u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i kako bi se naglasio značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života.

Ovaj dan prilika je i da se vlade i odgovorni zdravstveni radnici pozovu na akciju da osiguraju adekvatne resurse za povećanje prikupljanja krvi, ali i da se uputi podrška službama za transfuziju krvi te organizacijama koje rade na animiranju građana.

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava pod motom – „Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”. Cilj je skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Crveni križ Federacije će ovaj dan obilježiti svojom tradicionalnom krilaticom „Daruj krv, spasi život“!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button