AktuelnoCentar za kulturuHistorijaKulturaOlovo

RAŠIDOVI MUZEJSKI EKSPONATI

Rijetki su danas ljudi koji, poput Rašida Bjelića, sa lahkoćom nose svojih blizu 90 godina. I ne samo to. Još uvijek vitalni, aktivni i pedantni starina, sa istančanim gospodskim manirima u ponašanju i komunikaciji, ne samo da dobro poznaje i pamti vrijeme od II. Svjetskog rata do danas, već na sebi svojstven način čuva od zaborava predmete i običaje koji su obilježili prošla vremena i živote prethodnih generacija na ovom području.

Sve što polahko umire i nestaje u najezdi novih tehnoloških dostignuća Rašid spašava radeći brojne drvene replike objekata, alata, pa i nekadašnjeg ambijenta u kome se živjelo i radilo.

Podsjećamo da je među brojnim eksponatima našeg Zavičajnog muzeja i dobar broj Rašidovih drvenih replika, poput vodenice sa kompletnim elementima koji zorno pokazuju proces mljevenja žita u tzv.vodenicama potočarama.

Danas je, zahvaljujući Rašidu, naš Zavičajni muzej i njegova etnografska zbirka bogatiji za još jedan njegov drveni eksponat. U pitanju je replika “Stupe” na kojoj se “tukao” ćeten ili konoplja. Ova se biljka svojevremeno i na našim prostorima sijala u brojnim domaćinstvima. Njenom preradom dobijala su se različita vrsta vlakana od kojih se , osim pređe i konopa, tkala odjeća, prostirka, torbe, krpe i brojni drugi tekstilni proizvodi.

I ovaj put Rašid Bjelić, rođen sada već daleke 1937. godine, lično je došao u naš Muzej i donio ovaj svoj poklon. Šta kazati, izuzev našem Rašidu poželjeti i dalje dobro zdravlje, bistar um i vitalnost koji ga krase i u ovim poznim godinama.

Hvala za novi doprinos bogatstvu naše etnografske zbirke!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button