AktuelnoKulturaOlovo

Roman „Schindlerov lift“ Darka Cvijetića -ove sedmice je u “Izlogu knjige”Radio Olova

I ove sedmice Gradska biblioteka Olovo za vas preporučuje novu knjigu koja bi se trebala naći na vašem popisu za čitanje.

U svom romanu „Schindlerov lift“, Darko Cvijetić opisuje život u jednom soliteru „Crveni 101“, od prije, te tokom rata. Početkom rata soliter i njegova okolica postaju prizorište iz akcijskih filmova, a onda stratište i na koncu groblje.

-Ovo je moj pokušaj da progovorim ustima žrtava koje zapravo nemaju glas, više ne postoje, oni su razbacani u primarnim, sekundarnim, tercijarnim grobnicama ili su to, nažalost, potpuno poniženi ljudi koji danas jedva da preživljavaju, a nekada su bili puni entuzijazma. Zanima me kako je bilo moguće od radnika napraviti ratnike. Vi vidite danas te tužne ratnike koji nisu u stanju da sopstvenu djecu vrate u pojam radnika i zbog toga se odavde lako masovno odlazi, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), pisac Darko Cvijetić.

Ovaj prijedorski pjesnik, dramatičar, režiser i prozaist u “Schindlerovom liftu”, svom romanu prvijencu, asocira na dramu Schindlerova lista.

Darko Cvijetić je rođen 11. januara 1968. godine u mjestu Ljubija Rudnik. Reditelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Od 2013. godine uređuje književni blog “Hypomnemata”. Objavio je desetak knjiga poezije, knjigu priča i roman ”Schindlerov lift” za koji je nagrađen nagradama ”Kočićevo pero” i ”Fric”. Finalista je nagrade ”Evropski pjesnik slobode”. U pozorištu je režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona… Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca. Izučio Vrtlarstvo kod Majstora Ivana Obrenova.

Preporuku pripremila Sanela Kaikčija iz Gradske biblioteke Olovo.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button