AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovoRadio Olovo

Pozorišna predstava „Gretica str. 89“ večeras u sali Centra za kulturu ,sport i informisanje Olovo

U okviru obilježavanja Dana općine Olovo večeras u 20.00 sati na sceni Centra u kulturu u Olovu olovska publika će imati priliku pogledati komediju „Gretica str. 89“ .Ulaz za predstavu je slobodan.

Pozorišna predstava „Gretica str. 89“, nastala je po istoimenom dramskom tekstu savremenog njemačkog autora Lutz Hübnera.

Komedija „Gretica str. 89“, na šaljiv način demistificira pozorište i njegov tobožnji glamur, prikazujući ga u onom „Pravom“ svjetlu, bez reflektora, iza rampe i zavjese, zadirući u sam proces stvaranja pozorišne iluzije, što publika, naravno do sada nije imala priliku da doživi. Kroz niz duhovitih dramskih situacija, koje u osnovi imaju zajednički cilj i ideju, (uvježbavanje i postavljanje 89. stranice Goetheovog „Fausta“, što je ujedno i lajtmotiv predstave) prikazan je vječito skriven odnos između redatelja i glumca. 
Njihov proces stvaranja pozorišne predstave na taj način publici postaje rastvoren i blizak, jer razgrađuje misteriju, koja je u suštini sačinjena od ljubavi, straha, prepotencije, sujete, boli, intriga i nesigurnosti.

Polazište ovoga komada je Goetheov „Faust“, iako se u njemu ne priča niti o Faustu, niti o Mefistu, a niti o Margareti, odnosno Greti, po kojoj je djelo i dobilo naslov „Gretica, str. 89.“. To je zapravo priča o pozorištu, o redateljima i glumcima, o njihovim pristupima dramskom komadu i pozorištu uopće, ispričana kroz desetak duhovitih i satiričnih prizora dvoje glumaca, koji pokušavaju da postave malu, gotovo beznačajnu scenu iz velikog Goetheovog „Fausta“, zabilježenu na 89. stranici.

Riječ je o bravuroznom Hübnerovom komadu u kome glumci, (Alisa Brkić, igrajući najkarakterističnije tipove glumica, a Damir Mahmutović – redatelja) služeći se isključivo svojim glumačkim resursima (govor, glas, pokret, glumstvenost i vještina glumačkih transformacija) i uz nekoliko funkcionalnih elemenata scenografije i kostima, pod radnim svjetlom, nude publici siromaštvo forme i bogatsvo sadržaja.

To je priča o ljudima koji stvaraju teatar. Priča o nečemu što možda može promijeniti svijet, ako ne to, a ono, bar donijeti neke sitne koristi i lična zadovoljstva onima koji se ovim poslom bave. 

To je priča o glumcima i redateljima. Priča o iluziji da se bave nečim važnim, istovremeno razbijajući sve iluzije i bez obzira na to što su svi po karakterima i sudbinama udaljeni jedni od drugih, svako na svoj način i svim raspoloživim sredstvima pokušava da implementira svoju ljubav i viziju prema pozorištu, otvarajući svoje pozorišne ideje, kao što i Goetheova Gretica na 89. strani otvara kutijicu sa nakitom, koju joj je postavio najveći razbijač iluzija – Mefisto. 

Komedija „Gretica str. 89“ u isti mah je i romantično vesela, a i duhovito tužna predstava, ali u osnovi, istinska oaza pozorišne umjetnosti.


Autor: Lutz Hübner
Režija: Vlado Kerošević
Igraju: Alisa Brkić i Damir Mahmutović
Scenografija i kostim: Alisa Brkić i Damir Mahmutović
Ton i svjetlo: Nermin Brković
Produkcija: Teatar Kabare Tuzla i Studentska scena ADU Tuzla

Nagrade:

„Festival premijera“ Teatar Kabare Tuzla, oktobar 2016. godine.

(Nagrada za najbolju predstavu)

Gostovanja:

14. virovitički kazališni susreti VIRKAS (Virovitica, Hrvatska, 2018.)

Beogradsko dramsko pozorište (Beograd, Srbija, 2018.)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button