AktuelnoObrazovanjeOlovoVijesti iz ZDK

TOKOM POSJETE DELAGACIJE VLADE ZDK OLOVU POTPISANI UGOVORI O PODRŠCI NOVIM RAZVOJNIM PROJEKTIMA

Danas u posjeti Olovu boravi delegacija Vlade ZDK na čelu sa premijerom Mirnesom Bašićem. Delegacija koju su činili i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, te ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković razgovarala je sa načelnikom općine Olovo Đemalom Memagićem, te obišla neke od destinacija na kojima je planirana gradnja i realizacija novih razvojnih projekata na području ove Općine.

Prethodno je ministar Kozlić, sa načelnikom Memagićem potpisao ugovor o prenosu 200.000,00 (dvijestotinehiljada)  KM koje je Vlada ZDK odobrila za izgradnju  gradskog dječijeg obdaništa. Time su se stekli uslovi da na prostoru od 350 m2,  drugog sprata nove zgrade Doma kulture, krene izgradnja i opremanje ovog jedinstvenog prostora za sve olovske mališane. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na oko pola miliona KM. Premijer i ministri, zajedno sa Načelnikom i predstavnicima  Općine Olovo su obišli ovaj prostor i upoznali se sa detaljima ovog projekta.

Danas su započeli radovi na izgradnji otvorenog bazena u Solunu, projektu koji također sa 200 hiljada KM finansira ministarstvo za obrazovanje, odnosno Vlada ZDK, te je potvrđena spremnost za nastavak zajedničke saradnje sa Općinom Olovo na ovom projektu. Tokom današnjeg susreta prezentiran je i projekat izgradnje nove škole u Olovskim Lukama. I ovaj će projekat, čija realizacija kreće naredne godine biti podržan od strane Kantona jer to mora, bez obzira na rezultate izbora, ostati trajno opredjeljenje vlade ZDK – složili su se i domaćini i gosti.

U izjavi za naš Radio premijer Mirnes Bašić istakao je da Olovo predstavlja jednu od onih lokalnih zajednica koje Vlada ZDK, a zbog uspjeha u realizaciji brojnih projekata i vidljivih razvojnih iskoraka, izuzetno respektuje, za to bez sumnje zasluge pripadaju i prvom čovjeku Općine g-dinu Memagiću .

  • Pri kraju našeg mandata možemo konstatovati da je obrazovanje uistinu bilo u fokusu Vlade ZDK  O tome svjedoči činjenica da smo u ovom mandatnom periodu, putem ministarstva za obrazovanje, obnovili preko 60 školskih objekata, izgradili 6 novih škola i 4 nove školske sportske sale. Uz sve to, kroz socijalni dijalog sa sindikatom i predstavnicima prosvjetnih radnika, znatno smo popravili njihov materijalni status. Plate našim učiteljima i nastavnicima u mandatu ove Vlade porasle su za 50% i to je činjenica na koju smo mi ponosni – kazao je između ostalog premijer Mirnes Bašić.
  • Danas smo ovdje u Olovu potpisali ugovor o sufinnasiranju izgradnje gradskog obdaništa gdje ulažemo 200 hiljada KM. Prethodno smo sa istim iznosom podržali projekat izgradnje otvorenog bazena u Solunu, a potvrdili smo, evo, svoju podršku i projektu izgradnje nove područne škole  u Olovskim Lukama, čija realizacija kreće naredne godine – kazao je ministar za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.
  • Mi na svakom mjestu i u svakoj prilici istižemo kako je ova Kantonalna Vlada u potpunosti opravdala naša očekivanja i bila jedan od naših najvažnijih strateških partnera u našim razvojnim projektima. To evo potvrđuju i konkretni ugovori i konkretni projekti – kazao je između ostalog načelnik općine Olovo Đemal Memagić.

Tonske izjave možete uskoro poslušati u našoj novoj podkast epizodi čiji ćemo link postaviti na ovoj stranici.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button