AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

U”Izlogu knjige” Gradska biblioteka Olovo za vas preporučuje “Oranje mora” Abdulaha Sidrana

Pred nama je vikend i vrijeme za novu preporuku u rubrici “Izlog knjige” Radio Olova koji možete pratiti na talasima radija svakog petka od 10 i 30 i 14 i 30 sati.

Ove sedmice Gradska biblioteka preporučuje knjigu “Oranje mora” književnika Abdulaha Sidrana.

Knjiga govori o (be)smislu društvenog angažmana u našim prilikama, u kojima je pisanje novinskih komentara na političke i druge događaje ravan oranju mora. U Sidranovom iskustvu borba za socijalnu pravdu, za bolje odnose među stvaraocima je poražavajuća, i predugo traje.

– Krenuo sam iz svoje oblasti, a to je književnost, kada sam po izlasku iz bolnice 2008. godine povezao neke stvari i vidio da se u mojoj oblasti, a ne samo tamo gdje su velike pare, događaju strahovite nepravde i nepravilnosti, da ne upotrebljavam teže riječi.Počeo sam rat sa onim što ja smatram krivim Drinama u sveukupnom djelovanju u nas, pri čemu sam naročito strahovite nepravde i nepravilnosti uočavao u internacionalnoj bh. književnoj asocijaciji –PEN centru BiH, a koja je postala nešto sasvim daleko od Bosne i bosanskih pisaca. Inicijalna kapisla za tu borbu bila je spoznaja da su aktuelni vladari književnih poslova u BiH ignorisali genijalni roman Nedžada Ibrišimovića “Vječnik“, kada su nagradu “Meša Selimović“ dodijelili jednoj beogradskoj književnici.To se događalo krajem 2008. i početkom 2009, da bi taj isti žiri, tri godine kasnije, to isto meni uradio. I sve što se zbiva vezano je za centar moći koji se nalazi u PEN centru, koji ne pripada bh. piscima, a koji vodi sve poslove koje bi trebalo da vodi ministarstvo kulture naše zemlje – istakao je Sidran.

Pomoć onih koji bi mogli nešto učiniti u toj borbi vrlo često je izostala, ali Sidran poručuje da neće odustati od namjere da pravdu stavi na pijedestal.

– Ja kao pisac na zalasku, čovjek koji je spakovao svoje životne kofere i sprema se na put bez povratka, kako to patetično kažu, ostavit ću za sobom svjedočanstva o nepravilnostima i nezakonitostima u radu mnogih danas, navodno, uglednih književnika – poručio je na kraju.

Knjiga Oranje mora donosi polemičke tekstove, a Sidran kaže da je taj naslov dovoljan da čovjek zna otprilike o čemu se radi, smisao društvenoga angažmana u našim uvjetima, angažman kakav je pisanje novinskih komentara na političke i druge događaje, taj smisao je ravan oranju mora, taj posao je besmislen.

Pripremila Sanela Kaikčija.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button