AktuelnoMuzika

Senka Hodžić i Carloz Plaza Romero muzički spoj Bosne i Hercegovine i Venecule na zajedničkom albumu

Mi smo Carlos Plaza Romero i Senka Hodžić (Carlos je iz Venezuele i živi u Kostariki više od 12 godina, a Senka živi u Bosni i Hercegovini), i nastupamo pod imenima Imágenes Mentales i Call Me Shadow. Sretni smo što možemo predstaviti naš zajednički album “Breathe In. Breathe Out”, objavljen 16. oktobra 2022, koji je napisan, snimljen i produciran od oktobra 2021. do jula 2022. godine. 

Priča o početku naše muzičke saradnje prilično je zanimljiva. Počelo je kad smo slučajno započeli komunicirati na Instagramu i shvatili da dijelimo sličan muzički ukus i utjecaje. Proces se počeo razvijati nakon što je Carlos osmislio instrumentalni dio za pjesmu koja će postati naš prvi zajednički singl, “Blurrin’ the Lines”. Senka je zatim napisala tekst i vokalnu dionicu. 

Proces se odvijao na sličan način i kod svih ostalih pjesama. Ono što je počelo kao ideja za saradnju na jednoj pjesmi, postalo je album od 10 pjesama, te smo shvatili da je naša muzička veza nešto što je jako teško pronaći, posebno imajući u vidu činjenicu da smo iz različitih zemalja i kultura. Proces pisanja i snimanja bio je čista magija od početka do kraja. Cijeli je album koncipiran kao neka vrsta metaforičkog muzičkog daha koji nudi niz raspoloženja, žanrova i impresija pretočenih u različite teme.
Sažimajući uticaje indie i synth popa do ambijentalnog, post-grunge i alternativnog rocka, album evocira muzičku nostalgiju 80-tih i 90-tih godina putem savremenih zvučnih horizonata. Koncept i tekstura albuma doimaju se poput filmske muzike. 

Premošćujući okean i sedam vremenskih zona, uspjeli smo stvoriti jedinstvenu ličnu, ali i geografsku muzičku vezu između Kostarike i Bosne i Hercegovine, i time pokazali da hiljade kilometara udaljenosti ništa ne znače. Uložili smo ogromnu energiju i kreativnost u ovaj projekt nadajući se da će ljudi koji slušaju našu muziku uživati slušajući naš album onoliko koliko smo mi uživali stvarajući ga.

Naš projekt je muzički spoj Venecuele i Bosne i Hercegovine kakav se dosad nije dogodio.Prvi singl “Blurrin’ the Lines” emitovan je na radijskim i televizijskim stanicama u Kostariki, Bosni i Hercegovini i još nekim evropskim zemljama. Drugi singl “Careless Night” zajedno sa videospotom objavljen je 9. oktobra 2022. godine. 
I'm an imageCall Me ShadowI'm an imageImágenes Mentales
Carlos Plaza (Imágenes Mentales) je venecuelanski muzičar, kompozitor i producent koji trenutno živi u Kostariki. Do sada je objavio 11 albuma i EP-a, a njegov posljednji samostalni album “Presagios” je po izlasku odabran kao jedno od “New and Notable” izdanja na Bandcampu 2021. godine.Senka (Call Me Shadow) je bosanskohercegovačka kantautorica, a njen prvi samostalni singl “Time” objavljen je 2021. godine pod okriljem Muzičke produkcije Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.U ovoj jedinstvenoj venecuelansko-bosanskoj muzičkoj saradnji spojeni su uticaji rocka, ambienta, techna, new wavea, post-punka, industriala i indie zvuka, koji u konačnici daju poseban, svjež i moćan zvuk.Ovo je prvi put da Imágenes Mentales objavljuje album na engleskom jeziku, zahvaljujući čemu svoju muziku ovoga puta donosi široj publici.

SINGL – CARELESS NIGHT 

“Careless Night” je koncipirana kao nostalgična oda synth zvuku 80-tih. Tekst pjesme tematizira priču o dvoje prijatelja koji subotnju večer odlučuju provesti u gradu. Singl čiji je zvuk inspirisan post-punkom, new waveom, synth pop-om i gothic rock-om navedene dekade, objavljen je 9. oktobra 2022. 

POSLUŠAJTE ALBUM – BREATHE IN.BREATHE OUT na nekoj od muzičkih platformi
SPOTIFY APPLEMUSIC BANDCAMP
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button