AktuelnoVijesti iz BiH

„Porodice tri plus“ upozoravaju da su novim uslovima za sticanje prava na dječiji dodatak roditelji na gubitku 7 miliona KM

Dosadašnji način isplate dječijeg dodatka podrazumijevao je da se
novčana sredstva isplaćuju na bankovni račun jednog od roditelja, međutim novim Pravilnikom Federalno ministarstvo rada i socijane politike je kao uslov za ostvarivanje dječijeg dodatka obavezalo roditelje na otvaranje bankovnog računa za svako dijete posebno.

S obzirom na to da oko 85.000 djece u Federaciji BiH ostvaruje ovo pravo, a cijena otvaranja bankovnog računa kreće se od 4-9 KM mjesečno po djetetu, novim Pravilnikom o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak nanosi se velika materijalna šteta porodicama – korisnicima dječijeg dodatka.  


Naime, prosječni godišnji troškovi na ime održavanja bankovnog računa za jedno dijete iznose 84 KM, dvoje 168 KM, a za troje i više djece roditelji moraju platiti i preko 250 KM. Krajni iznos koji sve porodice koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak u FBiH moraju izdvojiti iznosi preko 7.000.000 KM godišnje.

U vezi s tim, udruženje „Porodice tri plus“ uputilo je hitan zahtjev Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i  Federalnom ministarstvu finansija da iz uslova za ostvarenje dječijeg dodatka izuzme stavku obaveznosti da svako dijete mora imati svoj bankovni račun.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button