AktuelnoKulturaVijesti iz regije i svijeta

“Isijavanje” Namika Kabila u novom izdanju na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Nakon što je izdavačka kuća iz Hrvatske Hena.com objavila roman “Isijavanje” bh. pisca i scenarista Namika Kabila, ovaj je roman nedavno objavljen i u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Roman “Isijavanje” u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada će biti predstavljen u okviru 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u subotu, 29. oktobra na štandu Akademske knjige. O romanu će na promociji u Beogradu govoriti pisac Miljenko Jergović, književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i autor Namik Kabil.

“Namik Kabil pisac je koji će se pamtiti i koji će nas se na više načina ticati. Jedan od najvažnijih pisaca poslijeratnog svijeta, među rijetkima koji su se odvažili da im rat prođe”, zapisao je Jergović.

“Došavši iz Švedske u rodno Trebinje da proda kuću u kojoj je odrastao, Besim otvara album slika, sjećanja i živih rana. Prizor po prizor, nižu se uspomene na fatalnu ljubav, rafalni početak rata, na druženja i rastanke, poraze i smrti. Namik Kabil nam otkriva ličnu priču emigranta koji želi da se raskorijeni, da srce i pamet iščupa iz balkanskog mikrosvijeta djetinjstva i patnje ne bi li mirnije živio u ustajalom raju Skandinavije. Pisac izvodi na svjetlost raskošne glasove svih onih koji su dio Trebinja, dio njegove nemirne istorije i njegove delikatne osjećajnosti. Koloplet sudbina čitaocu kida dah i otvara oči: od davne zabranjene ljubavi koja je progovorila ekavski i utonula u crninu za bratom poginulim u ratu, do stamene i odlučne majke koja je duže mogla roniti pod vodom nego boraviti u Sarajevu pa je ipak umrla u izgnanstvu… U lirski čvor stegnute su muke stranstvovanja i izbjeglištva, ali u bogatom jeziku ovog romana žive sve neugasive odanosti zavičaju. Jer, ‘trebinjstvo je endemska bolest, rak duše od kojeg ne umireš, živiš s dijagnozom’”, zapisala je o knjizi Vladislava Gordić Petković.

Roman “Isijavanje” Namika Kabila u prodaji je u knjižarama širom BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button