AktuelnoCentar za kulturuKulturaObrazovanjeOlovo

Pisac Kemal Ljevaković u posjeti Gradskoj biblioteci Olovo

U posjeti Gradskoj biblioteci Olovo boravio je istaknuti, višestruko nagrađivani bh pisac Kemal Ljevaković.Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa uposlenima u ovoj ustanovi i prijateljima koje prof.Ljevaković ima u Olovu uvijek ,kaže rado svrati.Ovaj put bilo je to s povodom kako bi Gradskoj biblioteci poklonio svoje nove knjige.

Radi se o monografiji “ Ekrem M. Ajanović – od realke do znanstvenika”– koja je objavljena 2021.godine ,zatim roman – Blago blagoslova,objavljen 2018.godina i OKAMINE (menekrhotine)– zbirka pjesma, 2020.godina.

U ugodnom razgovoru za program Radio Olova i naš web portal prof.Ljevaković nam je ukratko ispričao o svom životnom putu na kojem su nastajala njegova djela.Njegovo prvo djelo “Rat – rane moje duše” je dugo čekala svjetlost dana da bi nakon toga svake dvije godine objavljivao novu knjigu.

Od Trebića do Trepča,
monografija, 2006

100 godina škole u
Tešanjci 1909-2009
, monografija, 2009

Drum – jučer, danas,
sutra
, publikacija, 2010. (u koautorstvu);

Siddik, zbirka
pjesama,2011

Aleja bijelih duša,
zbirka pjesama, 2012

-Rječnik tešanjskog kraja -prilog leksikografiji bosanskog jezika,2014.godine

-Samrtna svitanja, zbirka pjesama, 2016

Književnik i profesor Kemal Ljevaković rođen je 10. jula 1948. godine u Tešanju.Profesor srpskog/hrvatskog/bosanskog jezika sa južnoslavenskom književnošću. Cijeli svoj radni vijek posvetio je odgoju i obrazovanju mladih. Pisanjem i autorskim radom nastavlja se baviti i u penziji. U pripremi je “Drugo dopunjeno izdanje – RJEČNIK TEŠANJSKOGA KRAJA – prilog leksikografiji bosanskog jezika, te zbirka pripovjedaka.

Bila je ovo prilika da i naš kolega Kadir Plećan svoju knjigu “Prozori jedne duše” pokloni našem gostu.

Pisac Ljevaković zahvaljujući svojoj ljubavi i talentu prema pisanju ali i studioznom radu ostavlja značajan trag u bh književnosti ,dobitnik je brojnih priznanja.Piše recenzije, predgovore, promotivne osvrte za mnoge knjige i za mnogobrojne je uradio lekturu. Pjesme i priče su mu objavljivane u književnim časopisima,antologijama i zbornicima kod nas i u inozemstvu.Pjesme autora Ljevakovića prevođene na italijanski i engleski jezik.

Njegova djela ako već niste potražite na policama Gradske biblioteke u Olovu ili u vašoj najbližoj biblioteci.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button