AktuelnoKulturaOlovo

Elmir Krivalić publici u Olovu dočarao “Američki san” na bosanski način


U sali Centra za kulturu ,sport i informisanje Olovo u petak 11.novembra 2022.godine publika u Olovu imala je priliku pogledati predstavu “Američki san” u režiji Dražena Pavlovića koju je igrao Elmir Krivalić.Iako sala nije bila ispunjena do posljedenjeg mjesta , publika je aplauzima i ovacijama nagradila ovog talentovanog mladog glumca koji je dočarao tragikomičnu sudbinu jednog bh čovjeka.

O predstavi “Američki san“ koju Elmir rado igra kaže da je to ispovijest jednog bh čovjeka koji je tragajući za boljim uvjetima života i osnovnim ljudskim pravima, u zemljama Zapada pokušavao pronaći svoj identitet, a vratio se sa ogromnim traumama, koje su po njega ostavile tragične posljedice.Predstava je kaže Elmir nastala na osnovu više istinitih ispovijesti naših ljudi koji su morali napustiti svoju zemlju.

– Ova predstava direktno i bez cenzure govori o problemima današnjice – politike, zdravstva, mita i korupcije, odnosa muškarca i žene, nasilja u porodici, odnosno sukobu tradicionalnog i savremenog. Koristeći crni humor predstava pokušava prikazati način na koji se taj čovjek snalazio u novom okruženju a za nas relativno stranom okruženju.Glavni protagonist ove drame je Ćazim Klica, sasvim obični čovjek iz BiH, koji tragajući za boljim životnim uvjetima odlazi najprije u Njemačku a potom i u SAD. Zamišljajući kako će život, bilo gdje drugdje izvan BiH biti kao iz bajke Ćazim se vrlo brzo uvjerio da život izvan granica BiH i nije onakvim kakvim ga mnogi opisuju, i da sunce tuđeg neba definitivno ne grije kao ovo naše.

Elmir je kaže prvi put bio u u Olovu i rado će se opet vratiti sa nekom novom predstavom ,kazao je u izjavi za naš radio koju smo danas emitovali u našem programu a možete je poslušati i ovdje u novoj epizodi našeg podcasta.

BIOGRAFIJA GLUMCA:Elmir Krivalić, glumac, radijski i TV voditelj i producent.Rođen je 1989. godine u Tuzli, gdje je završio Akademiju dramskih umjetnosti, za pozorište, film, radio i TV, na odsjeku Gluma.Po završetku Akademije, radi na Face TV-u kao voditelj i producent, zatim na RSG radiju kao speeker.

Od 2017. do 2021. godine obavlja dužnost direktora Bosanskog kulturnog centra Živinice, gdje osniva Festival umjetnosti za djecu, Teatarsku reviju bh. pozorišta “Četvrtkom u pozorište”, te Međunarodni festival pozorišne umjetnosti ŽiviFest.Kao vanjski saradnik radio je na projektima u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, Pozorišta mladih Sarajevo, Zappa teatar iz Bolcana, Teatra Kabare Tuzla…Snimao je nekoliko filmova, serija, tv i radijskih propagandnih materijala, među kojima je turski film En Uzun Yol, dobitnik nagrade za najbolji kratki film na Istanbul film festivalu u Turskoj, te Singapurska serija, Hilang kasih di Sarajevo, a zaštitno je lice za svjetski brend Lidl za hrvatsko tržište.

Od 2022. godine radi na poslovima Umjetničkog direktora u Centru za kulturu Lukavac, gdje je pokrenut Centar za zdravo i kreativno odrastanje, sa preko 400 djece, koja stiču vještine iz raznih vrsta umjetnosti.Pokretač je i voditelj radionice IdealVoice, koja se bavi vještinom govorništva i javnog nastupa.

Predstava je relizovana u sklopu projekta “Poticaj kulturnog stvaralaštva kod učenika”.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button