AktuelnoPrivreda

Kompanija Alma Ras otvorila vrata mladima

Prethodne sedmice, Alma Ras otvorila je vrata svoje kompanije zainteresovanim srednjoškolcima, studentima i predstavnicima obrta. Cilj ove posjete bio je približiti radne procese u proizvodnoj tekstilnoj kompaniji, koja skoro punih 25 godina uspješno posluje na bh. tržištu.

U uvodnom dijelu predstavnici sektora prezentirali su osnovne informacije o kompaniji, korporativnu kulturu, te su nakon toga svi išli u obilazak. Počeli su od skladišta, koji je ujedno i prva tačka lanca proizvodnje, preko krojačnice, do šivaone kao zadnje karike proizvodnog tekstilnog procesa. Najviše su se zadržali u krojačnici, gdje su i lično imali mogućnost da probaju neke od mašina koje se nalaze u ovom pogonu. Također su obišli šivaone gdje se šije rublje za poznate svjetske brendove poput Calide, Hugo Boss, Mey, Triumph i Calzedonia.

Nakon obilaska proizvodnje i proizvodnih pogona na lokaciji Visoko, sa posjetiteljima je upriličeno zajedničko druženje gdje se detaljnije pričalo o njihovom utiscima, o onome što su vidjeli, kao i mogućnosti zaposlenja u kompaniji po završetku srednjoškolskog obrazovanja.

“Posebno me raduje činjenica da su posjete bile inicirane od strane obrazovnih ustanova, što je potvrda prepoznavanja kompanije Alma Ras među mladima kao potencijalnog poslodavca, te kao organizacije koja ima kvalitetan i interesantan sadržaj za ponuditi kako srednjoškolcima, tako i studentima”, riječi su Elvedine Avdibašić, rukovoditeljice HR odjela.

Interesovanja posjetitelja

Kompaniju su posjetili studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, dva smjera Mješovite srednje škole “Hazim Šabanović” iz Visokog, tekstilna i saobraćajna škola, te predstavnici tri obrta: Dizajn studio Kloko – Nosiljke za bebe, Hagi d.o.o. – Proizvodnja platnenih knjiga za djecu; PM Bubamara – Proizvodnja platnenih pelena za bebe i higijenskih uložaka za žene. Ukupno posjetitelja je bilo 60.

Studentima Ekonomskog fakulteta Zenica, detaljno su prezentovali ulogu finansija i računovodstva u proizvodnom procesu, kroz nadzor i upravljanje podacima, radnim nalozima i praćenje potrošnje materijala.

Učenici Srednje tekstilne škole izrazili su interes za radom na print mašini, kako bi pokušali nešto sašiti. Prije toga Eldin Hadžić, direktor Sektora proizvodnje i član Uprave, upoznao ih je s procesom same proizvodnje koji se sastoji od velikog broja manjih procesa, te se slažu u jednu sliku do izrade finalnog proizvoda. Tako su imali prilike upoznati se i s pozicijama tehnologa, kontrole kvaliteta, te pozicije koje planiraju, organizuju i upravljaju procesom proizvodnje.

Srednjoškolci iz Saobraćajne škole iskazali su interesovanje za organizacijom transporta i planiranju u jednom proizodnom procesu, pa im je nakon posjete sektora Supply chain, detaljno prezentovan i ovaj process.

Kako navodi naša sagovornica, Elvedina Avdibašić, u njihovom ARcademy centru od naredne godine u primarnim ciljevima će biti i saradnja s mladima. Inače, ovaj edukacijski centar osnovali su 2020. godine a s novom poslovnom zgradom u Visokom, dobio je i novi, opremljeniji prostor, kapaciteta i do 50 sjedećih mjesta.

Ovom prilikom rukovoditeljica HR odjela pozvala je sve zainteresovane, koji žele da uče i dodatno se razvijaju, da posjete Alma Ras kompaniju. Ističe, da će se na taj način stvarati nove ideje i samim tim potencijal za saradnju. U 2022. godini implementirali su Internship program gdje su pružili profesionalnu obuku i edukaciju mladima, a nakon toga i prvo radno iskustvo, na šta su posebno ponosni. S tim istim programom nastavljaju i naredne godine

Vrata Alma Ras kompanije otvorena su svima koji žele da se upoznaju s njihovom organizacijom, sistemom rada i korporativnom kulturom. Svi zainteresovani mogu da se jave putem e-maila posao@alma-ras.com i arcademy@alma-ras.com 

Kako je to izgledalo pogledajte na fotografijama koje smo pripremili za vas.


Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button