AktuelnoHumanitarne akcijeNGO i udruženjaOlovoZdravlje

OLOVLJANI NAJVEĆI DAVAOCI KRVI U FEDERACIJI BOSNE HERCEGOVINE

  Danas je u hotelu „Aquaterm“ u Olovu upriličeno druženje dobrovoljnih davalaca krvi koji su svojom humanošću obilježili proteklu 2022.godinu. Prema riječima Taiba Trakića predsjednika Općinske organizacije Crvenog križa Olovo pozivnice su upućene dobrovoljnim davaocima koji su u protekloj godini kapi koje život znače darovali četiri (muškarci) odnosno tri puta (žene).

Rezimirajući rezultate na planu dobrovoljnog davalaštva krvi u protekloj godini predsjednik Trakić, obračajući se prisutnima,  iznio je podatke da je pomenutih 27 davalaca prošle godine darivalo 667 doza krvi, odnosno da je u prošloj godini u Olovu ukupno prikupljeno 904 doze krvi.

  • Ako se to pomnoži sa tri pacijenta onda je krv olovljana primilo blizu 3.000 pacijenata. Koliko je to važan podvig najbolje znamo mi koji bdijemo s druge strane bolnikog kreveta nad pacijentima kojima je potrebna tečnost koja se ne može proizvesti niti na drugi način obezbijediti. Zato sam ja došla danas ovdje da vam odam priznanje i potvrdim da ste najbolji – kazala je dr. Aida Džozo direktorica Zavoda za tranfizijsku medicinu Federacije BiH, poželjevši svim dobrovoljnim davaocima krvi dobro zdravlje i nastavak takmičenja u dobru.
  • Direktor JZU BRC „Aquaterm“ Olovo dr. Senad Selimović obratio se prisutnima i izrazio zadovoljstvo da može biti domaćin ljudima koji promovišu najhumaniji oblik ljudskog djelovanja. On je prisutnima i svim ostalim dobrovoljnim davaocima krvi zahvalio što na ovakav način pronose ime Olova kao mjesta najhumanijih ljudi.

Od kada se na području općine Olovo vodi evidencija dobrovoljnog darivanja krvi 1584 osobe sa područja nađe općine do sada su darovale ukupno 8.850 doza krvi.

Fascinatni su to podaci i činjenice na koje smo svi itekako ponosni. Čestitamo!  

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button