AktuelnoCentar za kulturuHistorijaIstorijaKulturaOlovoRadio Olovo

U Olovu održana promocija knjige „Krvnik“ autora Admira Džibrića

Admir Džibrić je  rođen 1972.godine u Tuzli trenutno živi i radi u Lukavcu. Pisanjem je počeo da se bavi od svoje četrnaeste godine. Autor je pet zbirki poezije, od čega jedna za djecu.Autor je ljubavne novele “Pet minuta” i posljednji roman koji je izdao prije mjesec dana je roman o Srebrenici pod nazivom “Krvnik” koji je premijerno promovisao u Društvenom centru u Olovu.

Moderatorica promocije bila je Hanka Rotić a svom životnom putu i radu govorio je sam autor.

Roman “Krvnik”  govori o tri školska prijatelja od kojih je jedan postao neprijatelj u Srebrenici samo zato što se drugačije zvao.

-Po prvi put nisam sretan zbog izlaska moje knjige jer je povod tužan ali istinit .Ipak sam zadovoljan jer moramo pisati ,prenositi istinu o Srebrenici da se nikada ne ponovi i ne zaboravi. Knjiga  govori o krvniku njihovom školskom drugu koji nakon sedamnaest godina provedenih zajedno na kraju učestvuje u strijeljanju svoja dva druga Merseda i Mehmeda.Pored ove priče  roman je sklop doživljenih priča Srebreničana,kazao je između ostalog autor Džibrić na promociji.

Pisati o genocidu u Srebrenici je neiscrpna tema i koliko god pisali to je uvijek priča bez kraja.

-Kroz ovu knjigu nisam optuživao cijeli srpski narod jer sam imao saborce u Armiji R BiH koji su bili Srbi.Ova priča je specifična nisam prikazivao ni teške scene ubijanja doslovno kako su mi pričali oni koji su sve to doživjeli jer nisam želio da čitalac zatvori knjigu I ne pročita je.Pokušao sam da to čitalac doživi što manje bolnije I bez trauma koju sam I sam doživio slušajući teške I tužne ispovijesti preživjelih a I sam sam doživio dva rata.Bio sam na odsluzenju vojnog roka u kada je počeo rat u Hrvtaskoj pa onda agresija na BiH,kaze Džibrić.

Knjiga “Krvnik” roman koja se čita u jednom dahu a koju bi svi trebali imati u svojoj kućnoj biblioteci.Ovo je mali doprinos ISTINI O SREBRENICI,beskrajno tužnoj priči o genocidu nad jednim narodom koji vlastitu istinu o sebi i svom stradanju ne smije zaboraviti !

Istina o Srebrenici se treba prenositi na buduće generacije.Svi mi imamo zadaću ,svako na svoj način da to uradimo tako što je svako od nas dužan bar jednom u zivotu posjetiti Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima zatim čitati ,pisati prenositi istinu budućim generacijama da se ne nikada , nikome ne ponovi i ne zaboravi Srebrenica.

Roman Krvnik možete potražiti u Gradskoj biblioteci u Olovu ili kupiti lično od autora putem njegovog facebook profila https://www.facebook.com/admir.dzibric

Nakon Olova knjiga će imati promociju u Lukavcu a potom za Dan nezavisnosti BiH u Srebrenici.

Tonski zaspis sa promocije emitovat ćemo u današnjem popodnevnom programu iza 14.00 sati a potom će biti dostupan i u novoj epizodi našeg podcasta na spotify.

Radio Olovo /A.Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button