AktuelnoIstorijaMjesne zajedniceNGO i udruženjaOlovo

Obilježena 29. godišnjica od smrti Senahida Bolića Bole

    Na koti 1022 zv. Konjsko Brdo, tek jednoj u nizu olovskih kota koje su u ratu bile u zoni odgovornosti 2.brdskog bataljona 1. Slavne olovske brigade, jučer je obilježena 29.godišnjica od smrti ratnog k-danta ovog bataljona – olovskog i bosanskog heroja Senahida Bolića-Bole.

 Od ranog jutra do 12 sati kada je u organizaciji UB “Senahid Bolić Bolo”, MZ Dolovi i Organizacije ratnih vojnih invalida 92-95 Olovo, a uz podršku Ministarstva za boračka pitanja ZDK i Općine Olovo, započeo zvanični program, na Konjsko brdo – spomen obillježju podignutom na ovoj koti stizali su brojni poštovaoci lika i djela slavnog olovskog k-danta.

  Organizovanim planinarskim rutama linijama odbrane 2.br.bataljona na Konjsko su stigli planinari iz iz Olova, sa Musića i Kremenjace , te sa Kruševa i Prgoševa.

Uz prisustvo i postrojavanje počasne jedinice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, nakon intoniranja himne, čak 22 delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje. (Kompletan foto pregled pogledajte u našem -Radio Olovo Facebook albumu)

  Ove godine organizatori su akcenat stavili na najmlađe. Uloga voditelja programa povjerena je dječaku Hamzi Bajraktareviću, a stihove o Boli donijele su kroz recitaciju i pjesmu učenice OŠ Olovo Merima Bešlija i Ilma Makaretović. Ilahiju “Šehidi il gazije” su otpjevali Nihad Muftić i Senad Hršumović

O liku i djelu rahmetli k-danta Bole prvo je govorio njegov saborac Salem Hršumović k-dir čete Ligatići/Mižnovići, a potom i gosti – Nezim Halilović Muderris, Zlatni ljiljan i komandant 4. Muslimanske brigade, te  Mevludin Mahmutbegović, komandant jedinice “Živiničke ose”.

Među brojnim poznatim licima i ove godine na obilježavanju godišnjice Boline smrti srecemo se i razgovaramo sa Miralemom Halilovićem-Miganom – zlatnim ljiljanom iz Lukavca olovskim borcima poznatiji po nadimku „Dedo“koji je i na ovu godišnjicu došao sa svojim sinom -također RVI i svojim unukom.

  • Ono što je Bolo uradio za Olovo i Bosnu i Hercegovinu niti se smije niti će se zaboraviti. Ponosan sam što sam u najtežim danima bio ovdje u Olovu, upoznao Bolu i dok sam živ ja i moji potomci dolazit ćemo ovdje odati mu počast – kazao je ovaj veteran rata.  

Organizatori su se potrudili da i ove godine na koti Konjsko brdo za sve učesnike obezbjede tople napitke, a žene iz udruženja “Rahvanija” Bakići u Mjesnom domu pripremile su i ručak za sve zainteresovane učesnike.

Jasmin Bolić predsjednik Udruženja “Senahid Bolić Bolo” i sin slavnog k-danta u ime organizatora i u ime porodice zahvalio se svima koji su dali doprinos u realizaciji obilježavanja i ove  godišnjice, te svima koji su po snijegu i hladnom vremenu došli odati počast komandantu Boli.

Program obilježavanja 29.godišnjice smrti olovskog heroja završen je revijalnom utakmicom između Veterana “Senahid Bolić Bolo”  i veterana NK “Stupčanica”. Ovim revijalnim susretom koji je odigran u Sportskom centru Olovo otvorena je ujedno nova sezona Malonogometne lige Olovo.    

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button