AktuelnoVijesti iz BiH

Agencija za reviziju privatizacije u FBiH izdala rješenje da je kompletan proces pretvorbe i privatizacije Bosnalijeka proveden zakonito

Agencija za reviziju privatizacije u Federaciji BiH izdala je rješenje kojim je okončana revizija privatizacije kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, a kompletan proces ocijenjen je zakonitim.

Redovnim planom aktivnosti ove Agencije, Bosnalijek je tokom 2022. godine bio obuhvaćen procesom revizije privatizacije, koji je izdavanjem ovog rješenja okončan.

Nakon višemjesečnog postupka ovlaštenih federalnih revizora u skladu sa međunarodnim revizorskim standardima, detaljne analize svih procesa u vezi sa pretvorbom i privatizacijom u periodu od 1990. do 2016. godine, kao i procesom emisija dionica za zaposlene, uz osvrt na poslovne tokove kompanije u posmatranom periodu, izdato je rješenje kojim su svi ovi postupci ocijenjeni zakonitim.

Također, Agencija za reviziju privatizacije ocijenila je da je kompletna privatizacija kompanije Bosnalijek polučila pozitivne efekte u svim segmentima poslovanja, od povećanja broja zaposlenih, uvećanja investicija, širenja proizvodnih pogona do ostvarivanja izuzetno pozitivnog poslovnog rezultata.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe kako su u ovoj kompaniji posebno zadovoljni pozitivnim izvještajem Agencije za reviziju privatizacije jer se dugo vremena stvarala negativna atmosfera povezana sa različitim insinuacijama vezanim za legalnost kako privatizacije, tako i poslovnih aktivnosti unutar kompanije.

Na ovaj način potvrđeno je da je Bosnalijek kompanija u kojoj je proces privatizacije, ne samo proveden zakonito, već je dao i pozitivne efekte jer firma iz godine u godinu bilježi sjajne rezultate, što pokazuje i 2022. godina koja je rekordna prema svim parametrima, od porasta investicija, broja uposlenih, rasta prodaje na svim tržištima do ukupne dobiti. Bosnalijek danas posluje u 28 država, na četiri kontinenta. Naš uspjeh je rezultat vrlo promišljene i jasne strategije, fokusiranosti svih radnika na krajnji rezultat te izvrsnosti u svim segmentima poslovanja. Sigurni smo da ćemo snagom našeg timskog rada nastaviti putem uspjeha te daljnjeg rasta i razvoja”, naglasio je Uzunović.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button