AktuelnoEkologijaOlovo

Rezultati analize vode pokazat će o kakvom se onečišćenju radi – preporuka stanovništvu da koristi flaširanu vodu za piće

I tokom popodneva smo u kontaktu sa sanitarnim inspektorom u Općini Olovo Safetom Kulom koji je na terenu sa predstavnicima Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, koje je ovlašteno za ovo vodno područje.Nadležne službe policije i inspekcije su na terenu i prate područje koje je zahvaćeno ovim incidentom .Kako nam je saopšteno nadležne inspekcije će danas posjetiti i kop rudnika Olova tačnije preduzeća “Geomet” kompanije “Mineco”. Kako se i tokom dana nastavilo izlijevanje i zamućenje rijeke Bioštice koje je počelo u večernjim satima u ponedeljak 6.februara ekipe KP “Bioštica” i nadležnih inspekcija su na terenu i prate situaciju.

U ovom trenutku teško je predvidjeti kada bi moglo doći do saniranja i zaustavljanja izlijevanja vode iz separacije rudnika,kažu naši sagovornici. Uzeti su uzorci vode koji će nakon analize pokazati o kakvom se onečišćenju radi i kakve bi eventualne posljedice moglo imati .Članovi Udruženje sportskih ribolovaca “Orlja” Olovo su također na terenu i za sada nemaju informacija o eventualnim posljednicama po riblji fond .

Od strane Općinske sanitarne inspekcije upućeno je UPOZORENJE korisnicima gradskog vodovoda da koriste flaširanu vodu za piće iako nema indicija da je došlo zagađenja izvorišta Zeleni vir.I bez ovog incidenta u ovo vrijeme kiša i snijegova vodu sa izvorišta Zeleni vir je potrebno prokuhavati za piće.

-Potrebno je pratiti boju,okus i miris vode iz gradskog vodovoda .U tom cilju JKP “Bioštica “je formiralo dežurnu ekipu preduzeća koje će pratiti dotok vode u izvorište i u slučaju eventualnih promjena informisati stanovništvo.Danas su uzeti uzorci vode i iz vodovoda a sve rezultate analize očekujemo narednih dana,sopštio je za naš radio Safet Kulo općinski sanitarni inspektor .

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button