AktuelnoKultura

Kako izgleda izvor Knežak iz Halidovog hita, nakon uređenja?

Postoje tako neke pjesme koje iako ne slušate taj žanr naprosto pjevušite. Jedna od njih kod većine balkanaca je i pjesma Romanija čiji prepoznatljivi stihovi su:
“Da l’ još teče voda
Il’ me i ti proda
Kraj našega Knežak izvora
Hej, samo da mi je
Hladne vode sa Romanije”
Ovo su stihovi iz pjesme Halida Bešlića po kojima je izvor Knežak postao prepoznatljiv simbol rodnog zavičaja Halida Bešlića. Da je doista voda sa Knežaka hladna mogu se uvjeriti svi posjetioci Knežine i izvora Knežak.
Knežak je jedan od tri izvora koja su ponos ovog kraja. Tu su još Toplik i Ilidža. Voda iz ovog izvora vrije iz žive stijene i ne presušuje. Jedna od stijena koje se nalaze oko izvora nosi legendu. Naime, legenda kaže da natpis “Sui čok, ekmek jok” za koji se vjeruje da znači “mnogo vode, malo hljeba” djelo posjetioca koji je ostavio jasnu poruku o ovom kraju. – kako kažu članovi Udruženja Mapa kulture koji su se družili sa domaćinima.

Izvor je nedavno uređen i sada nudi još veći užitak svoji posjetiocima. Urađen je zid koji štiti izvor od životinja, napravljena ulazna ograda, kao i rukohvati kako bi se voda lakše zahvatila, te uređena rasvjeta i klupe za odmor. Sve što je potrebno za potpuni užitak i odmor u seoskom ambijentu Knežine.

Uživajte u prelijepim kadrovima izvora Knežak.

Link za video: https://youtu.be/R_qlB3dEi1Y

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button