AktuelnoEkologijaOlovo

ZDRAVLJE JE PREČE OD PROFITA

   Iako je prvobitno bilo predviđeno da ova tačka bude 5.po redu informacija o incidentnom zagađenju rijeke Bioštice, a posljedično svih vodotoka u njenom slivu, našla se na samom početku sjednice kao prva tačka. Prvi izvjestilac po ovom pitanju bio je općinski sanitarni inspektor Safet Kulo koji je prisutne podsjetiio na genezu ovog incidenta, podsjećajući da su, uz Federalne i Kantonalne vodne inspekcije, glavnu riječ u procesu istrage vodili stručnjaci Agencije za vodno područje rijeke Save. Rezultati 6. uzoraka koji su nadležni iz ove Agencije tom prilikom uzeli još nisu poznati – kazao je Kulo podcrtavši da  njihov odgovor na upite o tome glasi da u procesu istrage koja traje, do njenog okončanja, javnosti ne mogu biti dostupni ti rezultati. No na osnovu analiza uzoraka koje su uzeli Federalni i kantonalni vodni inspektori Općina Olovo angažovala je, preko Instituta za privredni inžinjering Zenica, prof.dr. Šefketa Goletića istaknutog stručnjaka za ekološki inžinjering I redovnog profesora Univerziteta u Zenici.

  Profesor Goletić je u svom današnjem obraćanju vijećnicima, između ostalog, govorio o parametrima uzoraka vode uzetih iznad i ispod incidentnog pojasa. Iz njegovog izlaganja, bez obrazloženja pojedičnih parametara izdvajamo zaključak da je u odnosu na vodotok iznad područja izlijevanja koji, kazao je, predstavlja biser kvalitete, voda u donjem toku, odnosno voda ispod područja izlijevanja, pet do šest puta lošijeg opšteg kvaliteta. On je govorio i posljedicama po bogati životinjski i biljni svijet kontaminirinah vodotoka, o procesu rehabilitacije i prirodnog pročišćavanja, odgvorao na pitanja vijećnika.

Za širu sliku poslušajte njegovo kompletno izlaganje,na linku ispod,

U okviru ove raprave govorio je i prvi čovjek općine Olovo načelnik Đemal Memagić koji je podsjetio vijećnike da je ono bilo prva stepenica na kojoj je data saglasnost za otvaranje I rad rudnika, te da je i u ovakvim situacijima njihov stav i odgovornost ključna.

  • Nismo protiv privrede i radnih mjesta, ali naše I zdravlje naše djece mora nam biti ispred svega. Ja u ovom slučaju imam razloga da ne vjerujem analizama mnogih faktora I inspekcija, jer znam koliko neki mocni krugovi mogu uticati na njih.  Mi ovdje moramo do kraja provesti jednu posve neovisnu ekspertizu. Mi nemamo dobru saradnju s rudnikom. Imali smo je na početku, ali je izgleda profit pretegnuo. Kako drugačije objasniti da je toliku količinu vode za filtraciju I separaciju jalovine držala neka da je nazovem najlonska folija.Moramo ovo istjerati do kraja I predlažem da se ovo podigne na nivo razgovora u koje ćemo uključiti više nivoe vlasti i vlasnike rudnika iz Engelske. Štetu neko mora nadoknaditi – kazao je izmešu ostalog u svom izlaganju načelnik Općine Olovo g-din Đemal Memagić. Tonski osvrt poslušajte na ovom linku  našeg podkasta.

Na kraju rasprave u kojoj je učestvovao I još jedan broj vijećnika donesen je slijedeći zaključak:


Formirati radno tijelo koje će koordinirati aktivnosti usmjerene na zaštitu i spašavanje rijeke Bioštice od posljedica incidentnog događaja. Isti se zadužuju da traže informaciju od strane rudnika o mjerama poduzetim na sanaciji uzroka događaja, te organizovati sastanak sa predstavnicima rudnika u cilju dogovora o saniranju posljedica incidenta.
Organizirati sastanak sa predstavnicima viših nivoa vlasti koji su učestvovali u donošenju svih izdatih odobrenja I saglasnosti za rad rudnika. Po navedenom djelovati HITNO, te izvještavati vijeće o svim novim informacijama, a najmanje jednom mjesecno.
Radno tijelo čine:
– Predsjedavajući Općinskog vijeća Amir Muminović
– Mujo Ahmetspahić – vijećnik
– Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić
– Pomocnik Načelnika za ekonomske poslove Merisa Kaljanac
– Stručni konsultant prof.dr.Šefket Goletić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button