AktuelnoHumanitarne akcijeNGO i udruženja

POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA DŽAMIJU U SELU RUBINIĆI

Hladni aprilski dan nije jučer bio prepreka brojnim stanovnicima sela Rubinići u opštini Han Pijesak da se okupe na historijskom događaju za ovo povratničko mjesto.

  Uz malobrojne stanovnike koji trenutno žive u ovom selu, iz raznih djelova Bosne i Hercegovine, gdje ih je život odnio, blizu 100 nekadašnjih stanovnika Rubinića, došlo je podjeliti radost postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije u ovom mjestu. Ovom jedinstvenom događaju u dugoj historiji ovog sela  prisustvovali su i brojni drugi gosti.

Ispred MIZ Vlasenica, kome organizacijski pripadaju, prisutne su, nakon polaganja kamena temeljca i učenja dove, pozdravili glavni imam Nurdin ef. Grahić i predsjednik Medžlisa Vlasenica Zaim Mahmutović izraživši zadovoljstvo i podršku realizaciji ove hairli ideje.

Okupljene, na parceli koju je za potrebe izgradnje džamije uvakufio Enver Šegić, na genezu odnosno pređeni put od ideje do početka njene realizacije podsjetio je Edin Doljančić jedan od aktivista i članova odbora za izgradnju džamije u Rubinićima. Za najaktivnijeg i najgorljivijeg aktivistu, pokretaća ideje i vakifa Avdu Glasića ovaj trenutak bio je previše emotivan da bi uspio do kraja sa prisutnima podjeliti svoju radost. Suze radosnice nisu krili ni drugi Rubinjani poput Mustafe Šegića koji nam kaza da je ovo njegov najljepši i najsretniji dan u životu.

  • Napolju je hladno, ali srca nam gore i toplo nam je oko srca jer smo generacija koja je dočekala da započne  gradnja prve džamije u ovom našem selu. Nadamo se da će ona biti mjesto koje će nas okupiti i pospješiti povratak i dolazak ljudi u ovom mjesto – kazao je Mustafa u čijem se povratničkom domu ovog Ramazana klanja teravih namaz.

Na Rubinićima jučer moglo se vidjeti još puno poznatih lica. Skup su učenjem ilahija i kasida uljepšali Ibrahim ef. Mehić, Omer ef. Sarajlić i Asim ef. Zukić. Pomoć su došli pružiti i članovi novoosnovanog „Udruženja za održivi razvoj – Povratak“ na čelu sa Kenanom Gurdom i mnogi drugi.

Za sve njih domaćini su obezbjedili bogat iftar i druženje koje je završeno zajedničkim klanjanjem teravih namaza. Bilo je divno vidjeti s kolikim žarom su desetine žena nosile pripremljenu hranu u dvije kuće u kojima je za muški i ženski džemat organizovan zajednički iftar.  

Poslušajte i naš tonski zapis iz Rubinića u našoj podcast epizodi :

Za sve koji mogu i žele pomoći gradnju džamije u Rubinićima evo zvaničnog dokumenta sa brojem računa za uplatu:

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button