AktuelnoObrazovanjeOlovo

U OŠ „OLOVO“ ODRŽANA SVEČANOST POVODOM USPJEŠNOG ZAVRŠETKA PROJEKTA „POVEĆANJE ČITALAČKE PISMENOSTI „

Bili smo u posjeti Osnovnoj školi Olovo, gdje je poslije nekoliko mjeseci realiziran projekt pod nazivom „Povećanje čitalačke pismenosti u ZE-DO Kantonu“. Organizator ovog projekta je Pedagoški Zavod ZDK iz  Zenice u saradnji sa Rotary Klub-om Zenica. Projekt u kojem učestvuje 58 škola ZDK posljednjih godinu dana se relizuje u Kaknju, Brezi, Varešu i Olovu.

Razgovarali smo sa Suadom Halilovićem, direktorom osnovne škole Olovo,  te sa Eminom Helja, učiteljicom i Nihadom Mašić, nastavnicom bosanskog jezika, koji su nam govorili o prednostima ovog projekta, te kako su svi, od prvog do devetog razreda bili uključeni, kako učenici tako i njihovi roditelji.

Iz razgovora sa koordinatoricom projekta i članicom Rotary Kluba Zenica, Mensurom Beganović, saznali smo da je njihova misija pomoći onima kojima je pomoć potrebna, što se realizira kroz više oblasti, od kojih su najznačajni projekti koji pomažu sistem obrazovanja, dakle djeca i mladi. Takođe, dodala je da su učestvovali i u projektima za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa, te projekti za vrijeme Covid pandemije.

Ovaj projekt, kako kaže koordinatorica projekta pomaže školske biblioteke da obnove školski fond i učenicima da se vrate knjizi te da malo zaborave digitalne tehnologije.

Predstavnici Pedagoškog Zavoda ZDK i Rotary Klub-a su uručili zahvalnice i priznanja direktoru, učiteljiteljici i nastavnici, te učenicima koji su učestvovali u projektu.

Prilikom realizacije ovog projekta, OŠ „Olovo“ od Rotary Klub-a uručeno je oko 250 naslova različitih knjiga.

Sanja Hadžihajdić, stručna savjetnica za oblast obrazovanja u Pedagoškom Zavodu ZDK , kaže, da je ovaj projekat poticaj da se počne razmišljati na druge načine.  Ove radionice zapravo služe da bi se na nove načine potaknula kreativnost, kritičko promišljanje, saradnja među učenicima…

Ovdje poslušajte tonski zapis našeg razgovora ,

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button