AktuelnoCentar za kulturuHistorijaIstorijaKulturaOglasiOlovoRadio Olovo

Otvoren nagradni konkurs “Heroji moga grada” za učenike osnovnih i srednje škole u Olovu

JU Centar za kulturu, sport i informisanje Olovo u saradnji sa Općinom Olovo, organizator je obilježavanja 27.maja Dana 1.Slavne olovske brdske brigade.

Dan brigade 27.maj 1993.godine   je dan kada je zvanično  osnovana Prva Slavna olovska brdska brigada. Naša brigada je nastala u ratnom vihoru .Naši očevi,braća,rođaci ali majke i sestre bili su dio nje.Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odvažnosti da sačuvaju svoj rodni grad mnogi od njih nisu dočekali slobodu koju mi danas uživamo.
Ovaj dan treba da bude Dan olovske mladosti koja će čuvati i prenositi sjećanje na 1.Slavnu olovsku brigadu da se nikada ne zaborave najteži i najslavniji dio historije ovog grada i zemlje.Na nama je historijska odgovornost da se ovi datumi obilježe dostojanstveno.

Centar za kulturu ,sport i informisanje Olovo poziva sve učenike osnovnih i srednje škole iz Olova da se prijave na nagradni konkurs za likovne i literarne radove  “Heroji moga grada“ posvećen olovskim braniteljima koji su dali svoj život za našu slobodu.

Likovni ili literarni rad može biti o jednom ili više hrabrih branitelja koji su bili dio 1.Slavne olovske brdske brigade.O nekome vama bliskom njegovoj žrtvi za slobodu svemu onome o čemu ste slušali od svojih najbližih kada je bilo najteže.Mnogi su izgubili dijelove tijela a oni koji su preživjeli nose teške ratne ožiljke koji se ne vide ali su ugrozili njihovo zdravlje.Upitajte svoje rođake ,prijatelje,majku ,očeve koji su s puškom u ruci ili na neki drugi način branili svoj dom i grad da vam ispričaju neki detalj o strahovima,nadanjima i herojstvu naših olovskih branilaca.Mi nismo u početku imali brigadu, naši očevi su u patikama i farmerkama ,bez puške krenuli u rat.Trebalo je proći dosta vremena dok nismo ojačali kako bi se odbranili od daleko naoružanijeg neprijatelja.Bosansku vojsku nazivaju “Čudom bh otpora”.

Obilježavanje Dana brigade svake godine ima za cilj odavanje priznanja i počasti za sve šehide i poginule branitelje,sve koji su bili dio njene teške i slavne historije u vrijeme kada je bilo najteže.Mnogo je neispričanih priča i sudbina,nepravde i bola ali naša borba nije uzaludna to je najveća nagrada.Imamo svoju Domovinu i za nju se vrijedi boriti i dan danas.

Vaši radovi literarni i likovni će biti dio vaše i naše historije otrgnute od zaborava.Kao što reče Mula Mustafa Bašeskija “Ostaje samo ono što je zapisano, a sve drugo se zaboravlja”.

Svoje radove možete dostavljati do 23.maja 2023.godine u Gradsku biblioteku Olovo koja će u saradnji sa našim Centrom za kulturu odabrati tri najbolja koji će biti nagrađeni medaljama ,knjigom i diplomom.Svi pristigli radovi će biti dio izložbe posvećene  Danu brigade u holu Doma kulture.

Stalna postavka posvećena 1.Slavnoj olovskoj brdskoj brigadi u Zavičajnom muzeju u Olovu

U sportskim takmičenjima ove godine su pozvani da učestvuju osnovci i srednjoškolci.Svi koji žele mogu se prijaviti svojim nastavnicima odnosno profesorima tjelesnog odgoja.

Nagrade su obezbijeđene i za najbolje pojedince i ekipe u sportskim takmičenjima.

Za takmičenje u šahu prijave kod  – Nedima Sokolara u OŠ “Olovo” Olovo

Streljaštvo – Jasmin Selimović MSŠ “MĆĆ” Olovo

Pored posjete Zavičajnom muzeju u Olovu i časa historije za sve osnovce i srednjoškolce bit će organizovana i posjeta Šehidskom mezarju u Solunu.

Centralna svečenost obilježavanja Dana 1.Slavne olovske brdske brigade bit će održana u Olovu 26.maja 2023.godine nakon svečane sjednice OV Olovo a potom i svečana akademije koju za ovu priliku pripremaju učenici i nastavnici OŠ “Hasan Kikić”Solun . Nakon toga bit će odata počast i položeno cvijeća na centralni spomenik šehidima i poginulim borcima na trgu “Senahid Bolić Bolo” i Šehidskom mezarju u Solunu .

Ova informacija je ujedno i poziv svima da se pridružite i prisustvujete obilježavanju Dana brigade.

Organizator obilježavanja Dana brigade je Centar za kulturu,sport i informisanje Olovo ,pokrovitelj manifestacije je Općina Olovo.

U prilogu program obilježavanja 27.maja Dana 1.Slavne olovske brdske brigade .

Za više inf.možete se obratiti na kontakt tel Centra za kulturu,sport i nformisanje Olovo na broj 032 828 010

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button