AktuelnoNGO i udruženjaOlovo

OLOVSKI PČELARI OBILJEŽILI 20.MAJ SVJETSKI DAN PČELA

Od aktivnosti koje su obilježile protekli vikend izdvajamo i druženje olovskih pčelara i članova UGP “Bor” Olovo u povodu 20.maja Svjetskog dana pčela.

Ovim povodom na jednom od olovskih pčelinjaka, konkretno u Dolovima na pčelinjaku Almira Hadžiabdića, okupile su se olovske pčelarske porodice na zajedničkom druženju I razmjeni znanja i iskustava pčelarenja u vremenu opterećenom brojnim problemima.

Upravo je Svjetski dan pčela – 20. maja utvrđen s ciljem upozoravanja na konstatno smanjenje njihovog broja i podizanja svijesti o značaju pčele

Gotovo 90% divljih biljnih vrsta na svijetu ovisi u potpunosti ili barem dijelom o oprašivanju zajedno s više od 75% svjetskih prehrambenih usjeva i 35% globalnog poljoprivrednog zemljišta. Oprašivači ne samo da direktno doprinose sigurnosti hrane, već su i ključni za očuvanje biodiverziteta.  Međutim, pčele kao i drugi polinatori su pod prijetnjom izumiranja usljed različitih ljudskih i drugih aktivnosti.

Najveći problem je što broj pčela tokom zadnjih nekoliko godina drastično opao i u narodu se vjeruje da kada pčele nestanu, nestati će i ljudi za četiri godine. Pored klimatskih promjena, koje su najveća prijetnja cijelom svijetu, neke od glavnih prijetnji za pčele su:

  1. Pesticidi
  2. Varroa mite
  3. Gubitak staništa

Svjetski dan pčela se obilježava svakog 20.05., a ovaj datum je odabran jer je tada rođen pionir pčelarstva Anton Janša. Ujedinjene nacije su 2017. godine prihvatile prijedlog Slovenije da se 20.05. označava kao Svjetski dan pčela.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button