AktuelnoCentar za kulturuHistorijaKulturaObrazovanjeOlovoRadio Olovo

PRVA RATNA GENERACIJA GIMNAZIJE PROSLAVILA 26 GODINA MATURE

Prva ratna generacija gimnazije MSŠ u Olovu imala je dva razreda.Bivši učenici razreda IV 1 koji su svoje školovanje okončali te poslijeratne 1997.godine okupila se pod rugi put , proteklog vikenda u MSŠ “Čazim Čatić” .Nakon punih 26 godina bilo je ovo okupljanje generacije koja je kroz svoje školovanje doživjela sve nedaće rataa.

Školovanja ove ratne generacije odvijalo se na izmještenim lokacijama u Čuništima i Solunu jer je objekat srednje škole uništen tokom granatiranja agresora sa okolnih brda . Iako u teškim i improvizovanim uslovima ,do škole su pješačili po tri sata u jednom pravcu ,dok su se napolju vodile bitke za slobodu u učionicama se odvijala bitka za znanje i budućnost. Dok su njihovi očevi čuvali linije odbrane od prodora neprijatelja oni su uspijevali rješavati školske zadatke vjerujući u bolje sutra.

Ratni profesori su dali sve od sebe da učenici stasaju prije svega u dobre ljude koji su danas ostvareni porodični i poslovni ljudi u svom gradu ali i na svim stranama BiH i svijeta.

Zanimljivo je da su te godine svoje školovanje okončale četiri generacije od 1976 do 1979 godišta.

Nakon dvije lokacije u kojima su pohađali nastavu ,školske 1996/1997, iako još potpuno neobnovljenu ,vraćaju se u svoju matičnu školu koja im je na kraju školovanja uspjela organizovati i ekskurziju.

Dobrodošlicu bivšim učenicima IV 1 razreda od kojih su neki sada i kolege poželio je direktor škole Mujo Manso.

Bila je ovo prilika da se prisjete svojih kolega i profesora koji više nisu među živima kao i da odaju počast i prouče Fatihu na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u odbrani Olova i BiH,kazala je za naš portal prof.Adisa Ferhatović jedna od maturantica prve ratne generacije gimnazije.

Za sve njih bilo je ovo posebno sretno i emotivno okupljanje jer uspomene koje nose iz tog ratnog i poslijeratnog perioda su neprocjenjive i svojstvene samo ovo generaciji.Nakon školskih klupa i šetnje gradom nekadašnji školski danas životni prijatelji druženje su nastavili na izletištu Zeleni vir.

Radio Olovo /A.Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button