AktuelnoCentar za kulturuHistorijaKulturaOlovo

U petak 26.maja u 10.00 sati u sali Doma kulture centralna svečanost obilježavanja Dana 1.Slavne olovske brdske brigade

Centralna svečenost obilježavanja Dana 1.Slavne olovske brdske brigade bit će održana u Olovu u petak 26.maja 2023.godine svečanom sjednicom OV Olovo koja počinje u 10.00 sati a potom i svečana akademije koju za ovu priliku pripremaju učenici i nastavnici OŠ “Hasan Kikić”Solun . Nakon toga bit će odata počast i položeno cvijeća na centralni spomenik šehidima i poginulim borcima na trgu “Senahid Bolić Bolo” i Šehidskom mezarju u Solunu .

Ova informacija je ujedno i poziv svima da se pridružite i prisustvujete obilježavanju Dana brigade.

Dan brigade 27.maj 1993.godine   je dan kada je zvanično  osnovana Prva Slavna olovska brdska brigada. Naša brigada je nastala u ratnom vihoru .Naši očevi,braća,rođaci ali majke i sestre bili su dio nje.Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odvažnosti da sačuvaju svoj rodni grad mnogi od njih nisu dočekali slobodu koju mi danas uživamo.
Ovaj dan treba da bude Dan olovske mladosti koja će čuvati i prenositi sjećanje na 1.Slavnu olovsku brigadu da se nikada ne zaborave najteži i najslavniji dio historije ovog grada i zemlje.Na nama je historijska odgovornost da se ovi datumi obilježe dostojanstveno.

Obilježavanje Dana brigade ima za cilj odavanje priznanja i počasti za sve šehide i poginule branitelje,sve koji su bili dio njene teške i slavne historije u vrijeme kada je bilo najteže.Mnogo je neispričanih priča i sudbina,nepravde i bola ali naša borba nije uzaludna to je najveća nagrada.Imamo svoju Domovinu i za nju se vrijedi boriti i dan danas.

Organizator obilježavanja Dana brigade je Centar za kulturu,sport i informisanje Olovo ,pokrovitelj manifestacije je Općina Olovo.

U prilogu program obilježavanja 27.maja Dana 1.Slavne olovske brdske brigade .

Radio Olovo /A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button