AktuelnoCentar za kulturuHistorijaKulturaOlovoRadio Olovo

Svečanim programom u Olovu obilježen 27.maj Dan 1.Slavne olovske brigade

Centralna svečenost obilježavanja Dana 1.Slavne olovske brdske brigade održana je danas u Olovu.Nakon što je održana svečana sjednica  OV Olovo prisutnima se obratio Nazif Vatreš predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Olovo i Nijaz Vrabac član komande 1.Slavne olovske brdske brigade.

Nakon prigodnog obraćanja  Nazif Vatreš je Centru za kulturu sport i informisanje uručio poklon vezene cvjetove koje je Hasna Vatreš majka šehida Ede Vatreša izvezla za sve olovske šehide koji su dali najvrednije što su imali ,svoj život za slobodu Domovine.Cvjetovi olovskih šehida bit će postavljeni uz stalnu postavku šehidima i poginuliom borcima  u spomen sobi Zavičajnog muzeja.

Prisutne i sve slušaoce koji su svečanu sjednicu pratili putem talasa našeg radija pozdravio je i čestitao 27.maj Dan 1.Slavne olovske brdske brigade i Načelnik općine Olovo Đemal Memagić.

Svečanu akademiju  za ovu priliku pripremili su izveli učenici i nastavnici OŠ “Hasan Kikić”Solun i “Olovo” tačnije folkorna sekcija ove škole.

Na trgu “Senahid Bolić Bolo” na centralnom spomen obilježju i šehidskom mezarju u Solunu predstavnici Općinskog vijeća,Općine Olovo,organizacija u udruženja položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima u odbrani Olova.

Nakon sportskih i takmičenja u likovnim  literanim radovima  na   temu “Heroji moga grada” završen je dio programa obilježavanja Dana brigade.Već za sutra 27.maj 2023.godine  najavljen je 25.memorijalni pohod Stazama 1.Slavne olovske brdske brigade.

Dan brigade 27.maj 1993.godine   je dan kada je zvanično  osnovana Prva Slavna olovska brdska brigada. Naša brigada je nastala u ratnom vihoru .Naši očevi,braća,rođaci ali majke i sestre bili su dio nje.Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odvažnosti da sačuvaju svoj rodni grad mnogi od njih nisu dočekali slobodu koju mi danas uživamo.


Ovaj dan treba da bude Dan olovske mladosti koja će čuvati i prenositi sjećanje na 1.Slavnu olovsku brigadu da se nikada ne zaborave najteži i najslavniji dio historije ovog grada i zemlje.Na nama je historijska odgovornost da se ovi datumi obilježe dostojanstveno.

Obilježavanje Dana brigade ima za cilj odavanje priznanja i počasti za sve šehide i poginule branitelje,sve koji su bili dio njene teške i slavne historije u vrijeme kada je bilo najteže.Mnogo je neispričanih priča i sudbina,nepravde i bola ali naša borba nije uzaludna to je najveća nagrada.Imamo svoju Domovinu i za nju se vrijedi boriti i dan danas.

Organizator obilježavanja Dana brigade je Centar za kulturu,sport i informisanje Olovo ,pokrovitelj manifestacije je Općina Olovo.

Radio Olovo /A.Milunić,foto K.Plećan

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button