AktuelnoOlovo

BLAGDAN KOJI PRIBLIŽAVA BOGU I LJUDIMA

Sutra, 28.juna sa bajram namazom koji će se u našim džamijama klanjati u 5:44 sati, nastupaju dani velikog muslimanskog blagdana Hadži ili Kurban bajrama.

U tradicionalnom bajramskom obraćanju u programu Radio Olova glavni imam MIZ Olovo Esad ef.Pepić govorio je o fadilatima današnjeg – devetog dana zul-hidžeta, odnosno Dana Arefata  – dana uoči Kurban-bajrama, koristima i nagradi posta ovog dana i činjenja dobrih djela u njemu.

– Sutrašnji dan svakako je kruna naše spremnosti da se kroz žrtvu i vlastito odricanje približimo Bogu, ali i jedni drugima. Darivanjem kurbanskog mesa mi se približavamo jedni drugima i iskazujemo međusobno poštovanje i ljubav.

Uz Čaršijsku i džamiju u G.Olovu još 16 olovskih džamija sutra će se otvoriti svoja vrata za sabah namaz u 4:30 i bajram namaz u 5:44 sati.

  • Pristupite svojim kurbanima, kurbanskom mesu i njegovoj podjeli sa sviješću da je sve to ibadet. Vodite računa o animalnom otpadu i propisno ga zakopajte i zbrinite. Dobro nasoljene kurbanske kože predajte na lokalne ili centralni sabirni centrar u Klecalima najdalje do 20:00 sati prvog bajramskog dana.
  • Vašim poštovanim slušocima, građanima općine Olovo, ali i svim muslimanima želim BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN, uz molbu Allahu da nam svima podari zdravlje, berićet, sigurnost i ljubav u domu i domovini – kazao je, između ostalog, glavni imam MIZ Olovo Esad ef.Pepić u svojoj današnjoj poruci u programu Radio Olova

Dio obraćanja poslušajte i u njenoj tonskoj verziji na linku naše nove podkast epizode:

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button