AktuelnoVijesti iz ZDK

PREMIJERKA MEHMEDIĆ RAZGOVARALA S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA OBRAZOVANJE ZA NOVO DOBA – STEAM

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je danas s predstavnicima UG Obrazovanje za novo doba – STEAM obrazovanje iz Zenice, koje je u maju ove godine u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” organiziralo Državno prvenstvo u robotici.

Tri najbolje ekipe, dvije iz Zenice i jedna iz Tuzle, osvojile su zlatne medalje i plasirale se na Svjetsku robotsku olimpijadu koja se u novembru održava u Panami.

Prošle godine, na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Dortmundu, bh. ekipe ostvarile su odlično 8. mjesto od 84 ekipe iz cijelog svijeta, što je ekipama dodatni motiv da se i ove godine pojave na završnoj smotri najboljih mladih robotičara. Delegacija broji devet članova a čine je nacionalni organizatori, treneri i takmičari.

Premijerka Mehmedić je rekla da je ponosna i sretna zbog uspjeha mladih iz Zenice koji su potpuno opravdali povjerenje Vlade ZDK-a i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kao pokrovitelja ovog velikog takmičenja.

Naglasila je da će Vlada nastaviti ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije, koji u eri brzog tehnološkog napretka postaju neophodni za pripremu mladih ljudi za izazove koje će suočiti u budućnosti.

Također, najavila je da će Vlada i resorno ministarstvo u skladu sa svojim mogućnostima pomoći da zeničke ekipe učestvuju na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Panami.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button