AktuelnoKultura

ADNANU OMEROVIĆU ZLATNA ARENA PULSKOG FESTIVALA

Glumac Adnan Omerović proteklog vikenda je na 70. izdanju Pula Film Festivala osvojio nagradu Zlatna arena za glavnu ulogu u filmu “Najsretniji čovjek na svijetu”

Ova vijest je s posebnom radošću primljena i u Olovu kod onih koji znaju da ovaj sjajni bh glumac ima i olovske korjene.  Njegova majka Merza Omerović je jedna od četiri kćerke Ahmeta Bešlije zvanog Tunjo. Stariji i bolji poznavaoci olovskih prilika znaju da je Ahmet Bešlija bio član one legendarne olovske izvorne grupe koja je otpjevala poznatu pjesmu “Niz Olovo sitna kaldrmica”

Na slici dva orginalna omota ploča koje je kasnih šesdesetih i ranih sedamdesetih godina izdala najveća jugoslovenska diskografska kuća “Jugoton” djed Adnana Omerovića-  Ahmet Bešlija je visoki čovjek zagrljen sa Mujom Cerićem sa kojim je, prije više od 50 godina, u režiji Ahmeta Degirmendžića, otpjevao ovu pjesmu. Reagujuci na objave i postove nekih olovljana majka Merza je postavila i slike djeda I unuka iz kojih je vidljiva snažna sličnost.

U filmu pored Jelene Kordić Kuret i Adnana Omerovića, glume i Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Film “Najsretniji čovjek na svijetu” je koprodukcijsko djelo Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bosanskohercegovački producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće “Pro.ba”.

Scenario za ovaj film napisala je scenaristkinja Elma Tataragić, a film je režirala makedonska rediteljka Teona S. Mitevska. Radnja filma odvija se oko susreta Asje (Jelena Kordić Kuret) i Zorana (Adnan Omerović). I dok Asja vjeruje da će upoznati muškarca svog života, ona zapravo upoznaje svog neprijatelja. Zoran na susretu ne traži ljubav, nego oprost za nedjelo koje je napravio tokom rata.

Ovaj film je kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button