EkologijaOlovoPrivredaZdravlje

PORODICI BEHLULOVIĆ NAGRADA ZA EKOLOŠKI UZGOJ HRANE

Rastom svijesti o štetnosti primjene pesticida i umjetnih gnojiva, raste i svijest o značaju zaštite okoliša, odnosno o ekološkom uzgoju hrane.

 Mikrokreditna fondacija Partner Tuzla i Mikrokreditno društvo Partner Tuzla, nastavili su svoj društveno-korisni projekat “Budi neko, proizvodi eko”! Cilj projekta je podrška malim eko proizvođačima.

Na pess konferenciji koja je ovih dana održana u Sarajevu predstavljeni su pobjednici novog ciklusa ovog projekta, te su im, za nastavak rada i unapređenje njihovih eko gazdinstava uručene vrijedne novčane nagrade:

  • Za osvojeno prvo mjesto nagradu od 3.000 KM dobila je Dragana Duvnjak Krndija iz Dervente, koja se bavi eko uzgojem šipruka i čajeva.
  • Drugo mjesto te nagradu od 2.000 KM osvojio je Mihajlo Gavrić iz Stanara kod Doboja za pčelinje proizvode iz eko uzgoja.
  • Treća nagrada i novčani iznos od 1.000 KM pripali su našem Sakibu Behuloviću iz Olovskih Luku, koji uzgaja organsko voće i povrće.

Na imanju porodice Behlulović u Olovskim Lukama, gdje se trenutno nalazi 12 plastenika, Sakib sa suprugom, kćerkom i sinom, na potpuno prirodan način, uzgaja voće i povrće: paradajz, papriku, krastavac, buraniju, patlidžan te ostale kulture koje ne spadaju u plasteničku proizvodnju poput mrkve, peršuna, luka, krompira. Preko tri hiljade sadnica jagode dokaz su potražnje njihovih proizvoda i predanosti porodice Behlulović da odgovori potrebama svojih kupaca.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button